Хитро, г-жо канцлер!

Ангела Меркел даде министерски постове на може би най-отявлените си критици

Eто, че Йенс Шпан ще се сдобие с министерски пост. Точно Шпан - бунтовникът в ХДС, който иска да възроди консервативните ценности и много обича да се показва заедно с младия австрийски канцлер-популист Себастиан Курц. Шпан, който словесно винаги е на барикадата, сега изведнъж ще стане министър на здравеопазването. И ще трябва да се занимава с проблемите на лекарите, да се бори с лобистите и да решава сложния въпрос с острата липса на медицински персонал в малките населени места.

Същото се отнася и до включването на другата голяма надежда на християндемократите в списъка с министри. Доскоро Юлия Кльокнер беше нещо като говорителка на ХДС в различните национални токшоута по телевизията.

Урсула фон дер Лайен ще остане министър на отбраната, макар че професионалните войници изобщо не я харесват. Но може би след две години тя ще оглави НАТО, а там генерален секретар се става само от тази позиция.

Най-важното персонално решение на Меркел е известно вече от няколко дни. За реформата вътре в ХДС ще се грижи бъдещата генерална секретарка на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, министър-председателка на провинция Саарланд и доверено лице на канцлерката. Това решение означава, че за Меркел министерските постове са едва ли не второстепенни. А и списъкът с бъдещите министри не излъчва кой знае какъв блясък и надежда за обновление. Защото в кабинетите на Меркел нещата винаги се въртят главно около една личност: тази на канцлерката. На това мнение, впрочем, е и самата Меркел.

(превод: “Дойче Веле”,

със съкращения)

Коментари

Задължително поле