Хит от режисьора Кирил Серебренников на голям екран у нас

В “Съпругата на Чайковски” участват Алена Михайлова и Одир Бирон

Февруарска програма с музикални филми

Прожекции в зала “Славейков”

Киното, вдъхновено от музика, дарява на публиката шедьоври. Някои от най-разкошните парчета екранно удоволствие в историята са среща именно между нотите и кадрите. През февруари сюблимната среща между мелодия и образ се материализира в месечната програма на Френския институт “На вълните на музиката”, която започна от 9 февруари и ще продължи до месец март с прожекции в зала “Славейков”.

“Съпругата на Чайковски”

На 16 февруари, от 18:30 часа публиката ще има възможност да се потопи в историята със “Съпругата на Чайковски” на прочутия режисьор Кирил Серебренников и с участието на Алена Михайлова и Один Бирон. Това е един филм за бурната връзка между Пьотър Чайковски, най-известният руски композитор на всички времена, и съпругата му Антонина Милюкова.

В събота, 17 февруари, от 19:00 часа е прожекцията на “В твоите ръце” на Людвик Бернар, с Жул Беншетри, Кристин Скот Томас, Ламбер Уилсън. Матийо е младеж, обсебен от страстта си към пианото. Той живее в предградията и свири в парижкото метрото, където го забелязва Пиер, преподавател в консерваторията. След дребен грабеж Матийо се озовава зад решетките, откъдето го измъква Пиер, убеден в неговия талант.

Кадър от “Барбара”

А другата събота, 24 февруари, 19:00 часа е време за “Барбара” на Матийо Амалрик с Жан Балибар и Лиса Рей-Джейкъбс. Актриса се подготвя да играе ролята на певицата Барбара и заснемането на филма ще започне скоро. Тя разработва персонажа, тренира гласа си, разучава песните, партитурите, жестовете, пробва костюмите, заучава сцените и ролята постепенно назрява в съзнанието ѝ, дори я обсебва. Режисьорът също работи: организира срещи, проучва архивни кадри, подбира музиката... той е запленен, също толкова обсебен, но дали от Барбара или от нейното превъплъщение?

Звук-картина, песен-танц, инструмент-въздух, струни-движение: всевъзможни комбинации, които разкриват всичко което киното и музиката могат заедно да обрисуват и изразят. Рок и класическа музика, френски шансон... Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които могат да накарат хората да мечтаят и да танцуват заедно!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино