Хит са ваканционни имоти за 20 хил. евро

Българите имат най-голям дял сред купувачите на ваканционни имоти.

Има интерес към къщи край големите градове

30 хил. евро за двустаен

Хит при ваканционните имоти са жилищата в морските и планински курорти. Атрактивните им цени и отличното предлагане правят момента изключително подходящ за покупка. А интересът на българите към покупка на втори дом край морето или в планината нараства.

Наблюденията ни върху този сегмент от пазара показват, че никога до сега условията на пазара не са били толкова добри и купувачите постепенно започват да оценят това, коментира Полина Стойкова, управляващ директор на компания за недвижими имоти. Като българите имат най-голям дял от купувачите на ваканционни имоти.

По принцип българските купувачи в морските и планински курорти предпочитат едностайни и двустайни апартаменти. Цените, на които те стават особено атрактивни, са между 10 хил. и 20 хил. евро за едностайните, в зависимост от местоположението, а за двустайните - между 22 хил. и 30 хил. евро.

Край морето такива цени са налични в и около Слънчев бряг, Св. Влас, Равда и Поморие, както и на север - Каварна, Кранево, Бяла и Обзор. Хората, които разполагат с по-голям бюджет за покупка на ваканционен имот, се насочват към Южното Черноморие и най-вече към Лозенец и Созопол.

Подобно е търсенето и в ски курортите, като предпочитани от българите са Банско и Боровец, както и селата около тях.

При селските къщи се отчита голям интерес към селата около големите градове и най-вече тези около София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Варна. Търсят се къщи в добро състояние за ползване от семейството през уикендите или за ваканции и почивка на село.

Когато става въпрос за покупка на жилище в града, от няколко години хората основно предпочитат апартаменти в сгради ново строителство, като най-много се търсят двустайни и тристайни жилища, коментираха брокери на имоти.

Коментари

Задължително поле