Хлябът оцеля въпреки надценката от 15%

В търговските вериги има голямо разнообразие от хляб на различни цени.

При някои от марките има понижение на цените

Големите търговски вериги могат да си позволят да продават на загуба

Имаше опасения, че ще сменят имена

В търговските вериги има голямо разнообразие от различни марки хляб на различни цени, въпреки въведения от 1 юли таван на надценката от 15 на сто, показа проверка на вестник “Труд news”. Но все пак разместване на пазара има - за някои марки хляб в някои вериги има понижение на цените, а за други няма. Въпросът е дали по-ниските цени ще бъдат запазени или договорите за доставка ще бъдат променени, така че да бъдат върнати старите цени.

В края на предишния парламент депутатите гласуваха, че до края на 2024 г. данъчната основа, посочена в данъчния документ, издаден от производителя или вносителя за доставка на бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб, може да бъде увеличена с максимална надценка до 15% без ДДС по веригата на доставки до краен потребител. Идеята беше до влизане в сила на промяната - 1 юли, от Министерство на финансите да направят по-подробен анализ за очакваните ефекти от този таван на надценката и, ако се налага, той да бъде намален или отменен. Но 1 юли дойде и таванът на надценката влезе в сила без новият парламентът да вземе решение за неговата промяна.

Малките фурни, които сами правят продавания от тях хляб, нямат проблем с тавана на надценката, защото сами са производители. Имаше опасения, че в големите търговски вериги артикулите бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб може да бъдат сменени с други имена, за да бъдат запазени действащите до 1 юли надценки. Но поне засега това не се случва. Има клиенти, които търсят конкретни марки хляб с конкретно име и евентуална промяна може да ги накара да купуват хляб от конкуренцията. Затова смяна на името не винаги е решение.

Големите търговски вериги могат да си позволят да продават някои от артикулите си на загуба, за да не отблъснат клиентите, които заедно с останалите хранителни продукти искат да купят и конкретен вид хляб. За да бъде видян ефектът от прилагане на таван на надценките, трябва да мине малко по-дълъг период. Някои видове хляб действително може да изчезнат от рафтовете, възможно е само да бъдат сменени имената им. Възможно е и договорите за доставка на хляб да бъдат променени, за което също ще се изисква време. Напълно е възможно и депутатите да включат хляба в дневния си ред и надценката да бъде променена. След като стана ясно, че до края на годината така или иначе няма да изпълним критерия за инфлация за влизане в еврозоната, всякакви мерки за ограничаване на ръста на цените губят част от смисъла си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика