Холандия тества път от пластмаса (ИНФОГРАФИКА)

Алеята е създадена от еквивалента на 500 000 капачки

За никого не е тайна, че Холандия е номер 1 в света по брой на велосипеди на глава от населението. А в Европа Ниските земи държат това първенство повече от век. Около 99% от 17-милионното население на Страната на лалетата са велосипедисти и според скорошна статистика над четвърт от пътуванията до работа там се извършват с колело.

От този месец Холандия, която се слави с нововъведения в най-различни сфери, включително опозване на околната среда, тества революционен пластмасов път за колоездачи. Създателите на проекта PlasticRoad (виж инфографиката вдясно) казват, че тестовата отсечка от 30 м е създадена от еквивалента на 500 000 пластмасови капачки за бутилки. И че напът е нова дестинация за пластмасовите отпадъци. В глобален мащаб годишно се използват 350 млн. пластмаса, посочва сайтът им plasticroad.eu. Голяма част от нея стига до сметища или бива изгаряна, като от цялата произведена от 1950-те г. пластмаса едва 10% е рециклирана.

Освен пробите в Зволе, втори проект се подготвя в съседния град Гитхорн. И ако всичко върви добре, създателите се надяват да доразработят идеята и да направят секции от изцяло рециклирана пластмаса. А те може да бъдат последвани от пътеки, паркинги, перони на жп гари. Евентуално и от автомобилни пътища.

Фабричните пластмасови пътища трябва да издържат два до три пъти по-дълго време от традиционните, както и да струват по-малко, най-вече заради по-бързото им полагане. При смяната на модулите те отново може да бъдат рециклирани. За момента притесненията са, дали кухите структури ще създават резонанс, както и дали няма да се вдига твърде силен шум при преминаване.

Австралия също предприе наскоро подобен експеримент, създавайки 300-метрова отсечка в предградие на Мелбърн. Използваният за нея материал е наречен пластифалт и съдържа рециклиран материал от 200 000 найлонови пликове, 63 000 стъклени бутилки и 4500 тонер касети.

58-100

Коментари

Задължително поле