Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Евакуираха британския парламент заради противопожарна тревога

Хората по-съвестни от фирмите при заемите Лошите кредити на домакинствата са само 8,9%, а на бизнеса - 13,3%

През 2018 г. продължи тенденцията към подобряване на качеството на активите на банките, които нарастват с 8% до 105,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Расте финансирането в левове

Гражданите са по-съвестни от фирмите при връщането на заемите си. В края на 2018 г. делът на лошите кредити на домакинствата намаля до 8,9%, докато проблемните заеми за нефинансовите предприятия имат дял от 13,3%, сочат данните на БНБ.

Като цяло през 2018 г. продължи тенденцията към подобряване на качеството на активите на банките, които нарастват със 7,8 млрд лв. (+8%) до 105,6 млрд. лв. За година брутният размер на лошите кредити намалява с 1,5 млрд. лв. (-18,1%). С увеличението на доходите и печалбите хората и фирмите изплащат по-редовно заемите си. Наред с това банките приложиха редица мерки за намаляване на проблемните кредити като преструктуриране, отписване на несъбираеми заеми, продажба на кредити и др. Най-голямо намаление на необслужвани кредити е отчетено при тези с просрочие над 1 година, а техният дял в общата сума на лошите заеми намалява до 54,4% (при 57,8% година по-рано).

Успоредно с намаляването на проблемните заеми, общият размер на отпуснатите кредити нарасна със 7,5 млрд. лв. (+9,2%). В резултат в края 2018 г. делът на лошите заеми в общия размер на отпуснатите кредити намалява с 2,6 процентни пункта до 7,6%.

Друга съществена тенденция при банковото кредитиране е по-бързото увеличение на отпуснатите заеми в левове. Във валутната структура на кредитите делът на левовите нарасна до 58,3% (при 53,3% година по-рано), а делът на тези в евро намаля от 42% до 36,5%. Делът на заемите в други валути остава малък – 5,3% (при 4,7% година по-рано).

Любопитно е, че се увеличава делът на заемите, които банките отпускат на чуждестранни граждани и фирми. В края на 2018 г. предоставеното на български граждани и фирми финансиране има дял от 85,3%, а отпуснатите средства на чуждестранни лица имат дял от 14,7%. Година по-рано съотношението е било 86% на 14%, сочат данните на БНБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.