Хора и политици забравиха за ужаса „Лим“

Трагедията се разигра на 4 април 2004 г. при сръбското село Гостун.

20 години от трагедията

„Всички получиха масова амнезия“, заяви пред „Труд news“ почерненият баща Георги Манзаров

Властимащи от Сърбия и Черна гора свеждат глава пред паметниците на децата

„Политиците ни получиха масова амнезия. Те сега имат по-важни дела. Никой вече не се сеща за нас, освен, ако не се случи друга подобна трагедия. Изминаха 20 години в мъка и печал“. Това разказа пред „Труд news“ Георги Манзаров, баща на едно от удавените в ледените води на рекла Лим деца – Юлиян. Той остана завинаги на 18. Други 11 деца също намериха смъртта си, връщайки се от екскурзия към родния Свищов.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов“ в Свищов.

Около 22,00 ч на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците.

38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Вечерта е извадено и още едно удавено дете. На 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ.

Вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и са идентифицирани: Александра Гергова - 17 г, Антония Братова – 14 г, Боряна Петкова – 11 г., Валентин Маринов – 14 г, Виктор Маринов – 14 г, Глория Георгиева – 11 г, Женя Ангелова – 11 г, Лора Николова – 14 г, Светослава Пантелеева – 12 г, Юлиян Манзаров – 18 г. Месец след трагедията са извадени и телата на Светослав Колев – 15 г. и Антоана Евтимова – 13 г.

„Ще почетем паметта им на 4 април от 10 ч на гробищата в Свищов, където ще се изнесе заупокойна литургия. Поканени са също хора от Черна Гора и Сърбия, както и спасителите, които извадиха живи останалите деца. Кметът на града Генчо Генчев много ни помага и е плътно зад нас. Около 20 април пък ще отидем до лобното място на децата. А на 4 април ще има поколение пред паметниците им. Доколкото разбрах, освен местни хора ще присъстват и представители на президентството. Нас от парламента и от президентството не ни търсят отдавна“, заяви пред „Труд news“ още Манзаров.
Почерненият баща не скри, че единствените двама човека, които винаги са били зад опечалените, са бившият депутат д-р Ваньо Шарков и мъж на име Мишо – благодeтел, който е платил паметниците на удавените ученици. „Те са с нас на всеки помен. Идват всяка година“, завърши Манзаров.

Всеки ден се молел за душите на децата

Шофьорът загина зад волана през 2017

Преди да почине, Илия Измирлиев казваше, че всеки ден се е молил за загиналите деца.

Илия Измирлиев, който управлява автобуса на черния 4 април, загина зад волана малко преди Коледа през 2017 г. Тогава пътните власти в Смолян предположиха, че Измирлиев е починал преди катастрофа, най-вероятно покосен от инфаркт. Пътният инцидент се случва на път между Пампорово и Смолян.

Измирлиев бе осъден на 4 години затвор. Заедно с другия шофьор от екскурзията Димитър Керкелов бяха осъдени да платят кръвнина на близките на загиналите деца в размер на 1,2 млн. лева и 40 000 лв. разноски по делото. Керкелов е спал по време на катастрофата и пред съда заяви, че се е събудил в ледените води на р. Лим.

Преди да почине пък Измирлиев заяви в една от малкото си медийни изяви, че няма ден, в който да не се моли за душите на децата и да не плаче за тях.

Фондация „Ангели от Лим“ раздава стипендии 

Георги Манзаров

Почернените семейства създадоха фондация „Ангели от Лим“, която всяка година раздава стипендии на отличници и деца с изяви в областта на науката, културата и спорта.

„Между 7000 лв. и 10 000 лв. даваме всяка година под формата на стипендии. Много ни е трудно, защото фондацията се издържа основно от нас, родителите, и от дарители. Единственото нещо, което малко топли душата ми от цялата работа е, че с общи усилия успяхме да променим два закона. Единият е за организирането на екскурзии, другият е да няма нощни преходи. А да се нощува в хотели, не на седалки по рейсовете. Искрено се надявам обществото ни да порасне до момента, в който тези правила да се спазват. В името на живота и здравето на нашите деца“, каза пред „Труд news” Георги Манзаров, баща на едно от удавените деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи