Хотелиерите искат помощ от ЕИБ за разсрочване на кредитите

Съдействие за разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за разсрочване на кредитите в туризма за срок от 5 години, търси в свое писмо до ХОТРЕК Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на европейската за България, съобщиха на сайта на организацията.

„Хотелите, заведения и останалите туристически субекти няма да успеят да оцелеят в безпрецедентната за нашия век криза в туризма без финансова помощ, която да им позволи да запазят служителите си и да преминат през бурята“, се казва в писмото, подписано от председателя на организацията Георги Щерев.

В момента банките в България, въпреки препоръките на ЕИБ, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери, подчертават хотелиерите. „Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2022 г. Затова и от БХРА разчитаме на помощта на ХОТРЕК, за да се предвиди разсрочване на банковите заеми за туризма на европейско ниво за срок до 5 години при изгодни лихвени проценти, така че бизнесът да има възможност да защити направените инвестиции, да остане конкурентноспособен и да запази служителите си“, се казва в писмото до ХОТРЕК.

Финансовите институции също нямат полза от това хотели и ресторанти да имат затруднения, категорични са от БХРА. Хотелиерите подчертават, че туризмът е сред основните стълбове на родната икономика.   

Коментари

Задължително поле