Хотелиерите: Кабинетът да подкрепи секторите, които допринасят за бюджета

В моменти на криза икономическата логика е правителствата да подкрепят онези сектори, които допринасят за най-много приходи в бюджета и имат най-много заети лица. И чието добруване ще помогне за най-бързо излизане от тежката ситуация. Това се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до премиера Бойко Борисов.

В България, според данни на Световния съвет по туризъм, през 2019 г. отрасълът е допринесъл за 10,3 % от БВП на страната, а всяко 4-то ново работно място е генерирано от сектора. „Затова и голямо недоумение буди пасивността от страна на държавата по отношение исканията на БХРА и всички други туристически организации за взимане на спешни мерки, които да помогнат на индустрията на гостоприемството да оцелее и изключване на туризма от обхвата на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България“, се казва в писмото на БХРА.

От организацията твърдят, че не е нормално в моменти на криза да се увеличават заплатите на чиновниците в бюджетната сфера, а да не се подпомагане финансово бизнеса. Те настояват да бъдат обсъдени и взети предлаганите през последните месеци от организацията мерки - държавата да поеме заплатите и осигуровките на бизнесите, които са затворени, да плаща режийните им разходи, да осигури по – лесен достъп до нови кредити и разсрочване на старите задължения, да обяви гратисни безлихвени периоди за дължимото от фирмите на държавата, да превърне мярката 60/40 в работеща и за туризма.

„Животоспасяващите решения за един от структороопределящите сектори на икономиката постоянно се отлагат и това води до тотален геноцид върху персонала, семейния бизнес и свободно наетите лица в бранша. Липсата на подкрепа за туризма ще доведе до колапс на икономиката на цели региони в страната, които са зависими само от дейността на хотели, ресторанти и атракции. Ще доведе до загуба на поминъка на цели общини и до обезлюдяване, масово обедняване и липса на перспектива за населението им“, се казва в писмото.

От БХРА са категорични, че здравето на техните клиенти, служители и близки е най-важно, но и че при парализиране на цялата държава и невъзможност да работи, бизнесът и заетите в него трябва да получат финансови компенсации, както това бе направено във всички държави в ЕС.

Коментари

Задължително поле