Хотелиерите предлагат 12 промени за ред в курортите

От БХРА предлагат общините да стопанисват пътищата и алеите в курортите, като може да ги купят с кредит.

Алеите в комплексите край морето да станат общински или държавни, настояват от бранша

Собствениците да са длъжни да инвестират, предлага бизнесът

Дванадесет промени, които да гарантират ред в националните курорти, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Основният проблем при определяне на статута им до момента е частната собственост на алеите в курортите, която не позволява на общините и държавата да инвестират в комплексите, както го правят в градовете, подчертават от бизнеса. В случай на вложения от страна на местните власти или кабинета, инфраструктурата ще стане по-атрактивна, а частните собственици да спечелят от продажбата на алеите. От БХРА настояват всеки собственик да е задължен да поддържа и инвестира в притежанието си. Курортите пък трябва да се представляват не от тези, които управляват инфраструктурата, а от крупните вложители в тях, считат от бранша.

От организацията са категорични, че за да се решат тези проблеми са нужни промени в Закона за туризма. Необходимо е да се приемат единна търговска и транспортна схема на курортите. От бизнеса критикуват работата на “паяците” в курортите и липсата на паркоместа в тях и в непосредствена близост и предлагат колите да не бъдат принудително вдигани в периода от 1 септември до 1 юни. Нужни са изисквания за поддържане на инфраструктурата, чистотата, осветлението, озеленяването, качество на настилките на пътищата и алеите в курортите, подчертават от БХРА. Според тях е необходимо засилено полицейско присъствие през активния сезон в курортите и целогодишно видеонаблюдение, създаване на противопожарни служби на територията на курортите, контрол върху шума.

От БХРА искат още националните курорти да участват на туристическите изложения с място на националния щанд, да се приеме единна политика за строителството, да се решат проблемите със сметосъбирането и извозването на боклуците, както и с бездомните кучета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм