Хотелиерите с призив банките да подкрепят туризма

Хотелиерите помолиха за подкрепа от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, за да получат съдействие за разсрочване на заеми и получаване на оборотни средства. „Кризата, в която е туристическият сектор, е голяма и перспективите са за труден предстоящ зимен сезон и не по-лек летен. Бизнесът е изправен пред угрозата да работи с много намалени темпове, а много да не отворят вече и втора година, което естествено ни поставя пред огромна финансова угроза и битка за оцеляване. Не само ние, но и държавата и финансовите институции имат интерес да оцелеем, за да продължим да сме един от стълбовете на икономиката“ заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев на провелия се Консултативен съвет по туризъм към министъра на туризма. Той е получил уверението на вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова, че се работи непрестанно по този въпрос и вече е сезирана и Европейската централна банка, се казва в сайта на БХРА.

Държавата в момента също очаква помощ от нас – да предоставим хотели, които не работят както за каранитиниране и изолация, така и за болнични лечения. Всички имаме желание да помогнем, но трябва да е ясно на какви чисто медицински условия трябва да отговарят хотелите, както и какви са финансовите параметри, обясни Щерев по време на Консултативния съвет. За да можем да сме сигурни, че отговаряме на всички условия и ще сме полезни.

Той бе категоричен, че БХРА ще се включи активно в дейността на работната група, който се създава от Министерство на туризма за допълване с предложения на Плана за възстановяване и устойчивост на България, като организацията вече е представила но бюрото на министъра своите идеи, с които туризмът да намери своето полагащо се място в плана. По време на провелия се по-късно Национален съвет по туризъм е станало ясно, че предстои откриването на туристическо представителство в Полша.

Коментари

Задължително поле