Хотели стават болници 

Български хотели могат да се превърнат в места за карантина и болнични заведения.

Координират се със здравното министерство

Министърът на туризма Марияна Николова с молба за помощ до бранша 

Държавата плаща за карантина, изолация и лечение в местата за настаняване

Хотели ще се превърнат в болници, за да подпомогнат лечението на заразени с Covid-19 при нужда. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова вече е поискала помощ от страна на браншовите туристически организации, така че да бъдат предоставени затворени към момента места за настаняване. Държавата ще заплаща за настанените под карантина и болните, като дейността ще бъде синхронизирана с Министерство на здравеопазването, става ясно от изпратеното писмо.

“В условията на епидемична обстановка българският туризъм е изправен пред редица предизвикателства. Това е поредното предизвикателство, на което е необходимо да се реагира своевременно”, се казва в писмото. Министър Николова е помолила браншът да изпрати предложенията си за карантинни хотели до 4-ти ноември.
“Всички имаме желание да помогнем, но трябва да е ясно на какви чисто медицински условия трябва да отговарят хотелите, както и какви са финансовите параметри. За да можем да сме сигурни, че отговаряме на всички условия и ще сме полезни”, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

По време на Консултативния съвет е взето и решение за създаване на работна група, която да представи предложения от туристическия сектор, които да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост на България в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. От БХРА обявиха, че вече са изпратили писмо до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова с предложенията си.

Коментари

Задължително поле