Храните у нас най-скъпи от 5 години

Рекордни цени за олио, ориз и брашно

Кренвиршите и каймата са се вдигнали с 19-20 на сто за година

Ядем предимно вносни зеленчуци

Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показва годишен анализ за 2020 г. на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Като причина експертите посочват влиянието на COVID-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015 г. -2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември - декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.

Най-скъпо сме купували и брашно и ориз през 2020 г. спрямо последните пет години. Килограм брашно се е продавал на едро с 10,5% отгоре спрямо 2019 г., а оризът - с 15,3 на сто.

Подобна тенденция има и при млечните продукти. В началото на миналата година килограм краве сирене се е търгувал на борсите по 6,24 лева, а в края на годината вече струва близо 7,10 лева и това е най-високата стойност за последните години. Само спрямо 2019 г. цената му се е повишила с 14 на сто. Рекордно скъпо сме купували и кашкавал. От 10,49 лв./кг на едро в началото на 2020 г. в края є той вече се продава по борсите за над 11 лева за кг.

За последните шест години цената на свинското също е най-висока, а само за година то е поскъпнало с 11 на сто. Ръстът при кренвиршите и каймата е с 19 - 20 на сто. Увеличението на трайните салами е с 11 на сто, а при пилето и пилешките разфасовки - с едва 1-4%. При рибите най-голямо е повишението при скумрията - със 7 на сто.

Въпреки че зеленчуците са по-евтини спрямо година по-рано, цените им са били на по-високи нива в сравнение с периода 2015-2018 г. Плодовете обаче са били рекордно скъпи за последните 5 години. Вносната стока преобладава, като цената ѝ е по-ниска от тази на родната, обясняват експертите на комисията. 86% от доматите през зимните месеци са внос, а през летните - половината. Български са само 24% от краставиците през зимата, но през лятото делът им стига 83%.

 

Вериги слагат 39% надценка на яйцата

 

Цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца през миналата година са били най-високи в магазинната мрежа, показва още анализът на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Изключение прави цената на яйцата, които най-скъпо са се търгували в големите търговски вериги.
Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти, отчитат от комисията. Най-големи са те при яйцата - 39% върху цената на едро, следвани от брашното - 24%, олиото - 17% и захарта, съответно 4%. Магазините също не са жалили клиентите. Надценката върху яйцата в тях стига 33%, при брашното тя е 31%, при олиото - 21% и захарта - 17%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари