Христо Бозуков: Източването на земеделските субсидии чрез "виртуални стада" е престъпление

Източването на земеделските субсидии чрез "виртуални стада" е престъпление, но досега няма създадена адекватна структура, както във Фонд "Земеделие", така и на ниво прокуратура, която да "хване" тези нарушения, каза пред журналисти министърът на земеделието от служебния кабинет Христо Бозуков.
Той беше гост на деветото издание на Събора на овцевъдите, който беше открит край Петропавловския манастир.

Преди откриването на събора заместник-министърът на земеделието и храните с ресор " Животновъдство" Крум Неделков коментира пред журналистите, че проверките за осветляване на бранша са започнали преди дни, засега в Източна България. Те ще бъдат конфиденциални, няма да бъдат оповестявани предварително, но и няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години, посочи той.

Основното е да се установи дали съответстват декларираните животни, каза Неделков. По думите му на места има фрапиращи нарушения в рамките на 50-70 процента в някои от стадата. Предстои анализ дали разминаването е по технически причини или завишаването е направено от съответния фермер.

Според него е нужна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да носят отговорност и ветеринарните специалисти, които отговарят за стадата, а санкциите за нарушителите трябва да бъдат увеличени, дори да бъде предвидено и отнемане на лиценз на ветеринари, които са спекулирали с бройката на животните.

Според Неделков размерът на субсидиите в земеделието не е малък, в бранша има потенциал, но е важно да има стратегия. При успешното й изпълнение, след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е официалната статистика сега, може да се достигне до два милиона отглеждани овце, посочи той.

Организатор на Събора на овцевъдите е Българската овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерстовото на земеделието и храните и със символичното домакинство на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес