Христо Мутафчиев представя „Боже мой“ в Нощта на театрите

Кадър от репетициите, с режисьора Стоян Радев.

Премиера на нов моноспектакъл в Народния

“Великденско вино” и “Контрабасът” играят на първата ни сцена

Десетки представления в цялата страна, в рамките на европейската инициатива

С четири извънредни представления на четири сцени ще се включи Народният театър “Иван Вазов” в едно от най-мащабните международни театрални събития - Нощта на театрите. Тази година мотото е “Под властта на театъра всяка роля е различно царство”. XI-тото издание на инициативата ще се проведе в общо 11 български града на 18 ноември (събота).

Различното на това събитие е, че след всяко от представленията зрителите ще имат възможност да се включат в дискусии с режисьорите и актьорите, реализирали съответния спектакъл.

От 13:00 ч. в Камерна зала, обособена като ново сценично пространство, Христо Мутафчиев ще представи втория си моноспектакъл “Боже мой” (предпремиера). Режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев, а текстът, вдъхновен от романа “Жажда” на белгийската писателка Амели Нотомб, е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова.

Официалната премиера на спектакъла ще бъде на 21 ноември.

“Пиесата “Боже мой” е повик за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява и вместо да е извор на живот, с него се оправдава унищожението”, казва режисьорът Стоян Радев.

Плакат на премиерната постановка.

Другите заглавия, които ще видим в събота на първата ни сцена са “Контрабасът” от Патрик Зюскинд на режисьора Пламен Марков, “Хага” от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев и “Великденско вино” от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев.

“Европейска нощ на театъра” е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. В София събития ще има освен в Народния театър, Младежкия, НАТФИЗ, “Зад канала”, кино Люмиер, Топлоцентрала и на още различни локации. Пълната програма с всички събития може да откриете на сайта на инициативата Нощ на театрите.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. “Нощта на театрите” е един от най-мащабните театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства