Христо Мутафчиев търси Бог в нов моноспектакъл

Снимкa: Стефан Здравески
Днес в Народния театър започнаха репетициите - Мутафчиев с режисьора Стоян Радев и директора Васил Василев.

Премиера в Народния театър на 20 ноември

Под режисурата на Стоян Радев, вдъхновен от романа “Жажда”

Още три премиери в “Иван Вазов” този сезон

В Народния театър започнаха репетициите на новия моноспектакъл на Христо Мутафчиев - “Боже мой” от Теа Денолюбова. Премиерата ще бъде на 20 ноември на Камерна сцена.

Режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев. Текстът е вдъхновен от романа “Жажда” на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, художник е Елица Георгиева.

“Ако Бог е любов, то това е вашата любов. Аз искам да обичам като вас. Искам да съм баща на едно момиче. То загуби своя и аз искам да го заместя. Много странна работа, като събера сили, ще ви разкажа и за нея...” Това са само част от провокативните думи на персонажа, когото ще видим на сцената - изпълнен с божествена сила или пък самият Божий син, който истински се удивява на умението на хората да се справят със случващото им се. Как носят невидимите си кръстове? Как се е справил Йохан Себастиан Бах, например? “В края на всяка партитурата Бах винаги пишеше Soli Deo Gloria - Слава само на Бога, а в началото - Господи, помогни”, разказва още героят на Мутафчиев.

На Камерна сцена в Народния театър се играе и първият моноспектакъл на Христо Мутафчиев “Плач на ангел” от Стефан Цанев. За него шефът на Съюза на артистите има награди “Аскеер 2021” и “Златен кукерикон 2022” за водеща мъжка роля, представлението е носител на “Аскеер 2021” за режисурата на Стоян Радев и на отличието “Solo Act 2022” от Международния фестивал на монодрамата в Габрово. През новия сезон “Плач на ангел” за пръв път ще се играе на 16 септември, а след това на 26 септември.

Тази есен на първата ни сцена ще има още три премиери. Първият спектакъл за сезон 2023/2024 на Голяма сцена ще бъде премиерата на “Хага” (19 и 20 септември) - политическа фантасмагория по действителен случай. Режисьор е Галин Стоев, а автор на пиесата е украинката Саша Денисова. През ноември Народният театър ще изненада публиката с още две премиерни заглавия: “Антихрист, гл.: VIII, X, XI” по Емилиян Станев на режисьора Стилиян Петров (1 и 2 ноември) и “Коварство и любов” oт Фридрих Шилер с режисьор Асен Шопов (11 ноември).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства