Хубаво, че днешните македонци вдигат паметници на български герои

Паметниците на Гоце Делчев и Даме Груев на централния площад в Скопие

Разбира се, не споменават, че те са българи, но ние си знаем - достатъчно е да спомена статуите на царете Самуил, Гаврил Радомир и Гоце Делчев

Партията ВМРО-ДПМНЕ вече води активна антибългарска кампания преди изборите

Гоце Делчев не само е българин, но и както е добре известно, никога не е яздил кон

През месец май в съседна Северна Македония ще се проведат единадесетите за тази държава парламентарни избори. За сравнение в България сме провели 48 пъти парламентарни избори, което е доказателство, заедно с много други естествено, че сме утвърдена демократична държава. Предизборната кампания официално не е стартирала, но неофициално тя не е спирала. Партията ВМРО-ДПМНЕ вече води активна антибългарска кампания. Тя води такава от години, но преди избори е още по-активна. На нейните лидери все България им е в устатата, все змии и гущери бълват те срещу нас. Това е партията, чието правителство реализира известният, но и много спорен, обвиняван и за корупция, проект „Скопие 2014”. Това е проектът, чрез който в центъра на Скопие бяха издигнати паметници на исторически личности, фонтани, скулптури и нови административни сгради в „македонски барок”, с цел да се подмени народностната идентичност на част от местното население и дори да се препратят неговите корени в античността. Целта бе да се утвърди във физически образи и архитектура доктрината на македонизма, която не е нищо друго освен антибългаризъм в постоянно действие. Десетки, а някои твърдят, че и стотици милиони евра са напълнили нечии македонски политически гуши покрай проекта „Скопие 2014”.

Само за 5 години са поставени 136 статуи, като 20 от тях се появяват за едно денонощие. В началото правителството на премиера Никола Груевски е било предвидило за тях 80 милиона евро бюджет, но до 2020 г. той набъбва на 500 милиона евро. Близо 8 милиона евро струва само централната статуя на площада „Воин на кон”, която някои по неуки македонци си мислят, че е на Александър Велики. Според гърците това не е така и в един момент македонците се съгласиха, че наистина не е така. Никъде другаде по света няма такова чудо – да се придава постфактум „античен” вид на един град, в който най-голямата забележителност е изграденият през Средновековието Каменен мост, минаващ над река Вардар и свързващ централния площад със Старата Скопска чаршия. Този мост е символ на града, затова и го откриваме на неговия герб. 

Похвално е, че македонците са издигнали на площада и много паметници на именити български владетели, а така също и на български революционери. Разбира се, не споменават, че те са българи, но ние си знаем. Достатъчно е да спомена статуите на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, на революционерите Гоце Делчев, Даме Груев, Васил Чакаларов, Христо Узунов, Павел Шатев, Христо Татарчев. А любопитното е, че войводата Гоце Делчев не само е българин, но и както е добре известно, никога не е яздил кон. Това не е попречило на скулптора да го покачи именно на кон. С което и той показва, че историческата истина му е чужда. 

В момента в Северна Македония управлява временно правителство, което трябва да гарантира честното провеждане на парламентарните избори. Негов премиер е македонски гражданин от албанско потекло – доскорошният председател на Парламента Талат Джафери. Той е бил офицер от македонската армия, но през април 2001 г. дезертира и се включва в албанската Армия за национално освобождение. В нея е известен като Командир Форина. На 27 април 2017 г. бе избран за председател на парламента, а това предизвика мощен щурм на институцията, осъществен от привърженици на партията ВМРО-ДПМНЕ. Станаха побоища, имаше пострадали. През май миналата година имах възможност отново да се срещна и разговарям с г-н Джафери. И след разговора, в който взеха участие и членовете на Смесения парламентарен комитет ЕС – Северна Македония, му благодарих, че напълно откровено сподели, че до новите парламентарни избори през май 2024 г. българите, които са коренно население на тази страна, няма да бъдат вписани в Конституцията. Точните му думи бяха: „Аз бих искал това да се случи, но знам, че няма да се случи”. Така съм ги записал. Вписването на българите в Конституцията на страната е европейското условие, което тя е приела, за да могат да стартират преговорите й за членство в Европейския съюз. Днес прочетох в пресата, че колегата евродепутат Илхан Кючюк от ДПС, се е срещнал също с г-н Джафери и е научил това, което аз знаех още през май миналата година. 

Това, че днешните македонци почитат български национални герои като Гоце Делчев е похвално. Конят си е кон, важен е човекът. А той е български революционер. Похвално е също така, че в държавния химн на Северна Македония освен Делчев се споменават и още двама българи, също наши национални герои - Даме Груев и Яне Сандански. Спомням си, че когато в Брюксел ме питаха защо се възпяват българи в химна на тази страна, аз обясних, че това е така, защото днешните македонци нямат свои национални герои. Комунистите, които те също възпяват, аз не ги смятам за герои. И за хора не ги смятам, защото са избивали българи. Дори Питу Гули, който също се споменава в македонския химн, не е македонец. Той е от влашко семейство и също е български революционер. Спомних си. Опасни са тези белгийци. Продължиха да питат защо македонците си нямат свои национални герои. Спомних си какво им отговорих. Отговорих им, че е така, защото по времето, когато се раждат такива герои, т.е. в периода на борбите за национално освобождение, народът, който е водил тези борби в Македония е бил българският народ. Хората тогава са се самоопределяли като македонски българи. Така както в Добруджа българите са били добруджански, в Тракия - тракийски , а в Мизия – мизийски българи. Особеностите на тези географски области – Македония, Добруджа, Тракия и Мизия, са се отразявали в битови детайли, езикови особености, в песни и народни хора, но това не е променяло техният български народностен и национален характер. Хората са се самоидентифицирали като българи. В този смисъл, така както баварците са германци, така македонците са българи. Имало е народ български и респективно той е имал своите герои на цялата територия на която е живял.

Но понеже в началото споменах за доктрината на македонизма, то би трябвало да поясня, че понятието „македонска нация” е изфабрикувано в Москва, столицата на световното зло, в държава, която вече не съществува - СССР. Факт е, че го няма Съветският съюз, няма я и бившата Югославска федерация, която не даваше десетилетия свобода и независимост на днешните македонци, репресираше македонските българи, но опитите да се афишира македонска нация не престават, както и още по-глупавите опити да се фалшифицира българското културно-историческо наследство в Северна Македония. Въпреки това аз благодаря на всички македонски граждани, които в своя химн почитат българските национални герои! Дразни ме чисто естетически и „Проект 2014”, но пък е хубаво, че днешните македонци са вдигнали паметници на български национални герои. Обръщал съм на това внимание в Брюксел и пак ще обърна. Обещавам. 

*От фейсбук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари