Хуманизмът, д-р Маджаров!?

Кадър от Нова телевизия

“Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори!”, каза шефът на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров по “Нова” .

Странно е, но този справедлив гняв на Маджаров го слага в същата графа на невежи и конспиратори. Първо, българите не мислят и никога не са мислили нищо лошо на лекарите. Виж, на търгашите в медицината - да. Второ, това изказване на доктора демонстрира симпатична невежест. Не “Хипократовата клетва” е в основата на призванието лечител, а хуманизмът. Животът е на първо място, без коментар. Абстрактното понятие “справедливост” е за адвокати, прокурори и съдии - там хуманизмът е под линия.

По време на война лекарите са лекуват както своите, така и тези, които са стреляли по тях. Хуманизъм! Вярно, нищо човешко не е чуждо и на лекарите, така че изпуснатите нерви на д-р Маджаров могат да се преглътнат, стига да се извини и да призове колегите си да не правят глупостите, които им проповядва.

Коментари

Задължително поле