Хусите изпращат предупреждение по имейл до корабите в Червено море: Подгответе се за атака, с най-добри пожелания

Снимка: БГНЕС

В една топла пролетна нощ в Атина, малко преди полунощ, висш ръководител в гръцка корабна компания забелязва, че в личната му пощенска кутия е пристигнал необичаен имейл. Съобщението, което също е изпратено до служебния имейл адрес на мениджъра, предупреждава, че един от корабите на компанията, пътуващ през Червено море, е изложен на риск да бъде атакуван от йеменските хуси, подкрепяни от Иран, пише Reuters.

Корабът, управляван от Гърция, е нарушил забраната за транзит, наложена от хусите, като е акостирал в израелско пристанище и ще бъде „директно атакуван от йеменските въоръжени сили във всяка област, която те сметнат за подходяща“, гласи съобщението, написано на английски и прегледано от Reuters.

 „Вие носите отговорността и последствията от включването на плавателния съд в забранителния списък“, се казва в имейла, подписан от базирания в Йемен Координационен център за хуманитарни операции (HOCC), орган, създаден през февруари за връзка между силите на хусите и операторите на търговски кораби .

Хусите са извършили близо 100 атаки срещу кораби, пресичащи Червено море от ноември, действайки в знак на солидарност с палестинците в продължаващата година война на Израел в Газа. Те са потопили два кораба, заловили са друг и са убили най-малко четирима моряци.

Имейлът, получен в края на май, предупреждава за "санкции" за целия флот на компанията, ако корабът продължи "да нарушава критериите за забрана и да влиза в пристанищата на узурпиращото израелско образувание".

Предупредителното съобщение е първото от повече от дузина все по-заплашителни имейли, изпратени до най-малко шест гръцки корабни компании от май насам на фона на нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток, според шест източника от индустрията, които са пряко запознати с имейлите, и двама с косвени познания

От миналата година хусите стрелят с ракети, изпращат въоръжени дронове и пускат лодки, натоварени с експлозиви, срещу търговски кораби с връзки с израелски, американски и британски организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят