Хусите оставят руските танкери да минават безпрепятствено през Червено море, а западните заобикалят хиляди километри

Хусите оставят руските кораби  да минават безпрепятствено през Червено море, а западните заобикалят хиляди километри. Според корабни компании и анализатори, танкерите продължават да се движат свободно, без да се страхуват от атаки. Така транспортните корабите със суровини от руски произход са изложени на по-малко рискове от конкурентите, пише Reuters.

След въвеждането на западните санкции Русия беше принудена да изнася по-голямата част от петрола си в Китай и Индия, пренасочвайки потоците от европейската посока.

Броят на руските кораби, преминаващи през Червено море, е намалял леко от декември, но трафикът миналата седмица все още е бил с около 20% по-висок от средния за 2023 г., според анализаторската фирма Vortexa. Това контрастира с все по-малкия трафик на другите петролни танкери през последните две седмици.

Доставките на дизелово и реактивно гориво от Близкия изток и Азия за Европа почти напълно спряха няколко дни след първите американски удари срещу Йемен на 11 януари, пише Reuters, позовавайки се на данни на Vortexa.

Изданието отбелязва, че Русия има тесни връзки с Иран, който от своя страна подкрепя хусите, и това обстоятелство "може да допринася“ за предотвратяването на атаките.

Корабите, превозващи руски петрол, в по-голямата си част нямат връзка с Израел, САЩ или Великобритания. Хусите обявиха, че атакуват кораби, свързани с тези страни, за да покажат солидарност с палестинците в Ивицата Газа.

Западните санкции доведоха до бързото нарастване на сенчестите танкерни флоти, превозващи забранен руски петрол и гориво, и тъй като тези кораби имат по-малко очевидни връзки със западни компании, е по-малко вероятно да бъдат мишена.

Според анализатора на Vortexa Мери Мелтън, много кораби, превозващи руски товари, съобщават, че не са свързани с Израел чрез сигнали от системи за автоматична идентификация, които открито предават навигационни данни, включително местоположението и дестинацията на кораба.

В същото време танкерите с товари за Запада най-вероятно ще трябва да бъдат пренасочени през нос Добра надежда. Така или иначе, изпращачите са изправени пред по-високи разходи. Когато превозват товари през Червено море, корабособствениците налагат по-високи тарифи за навло и такси за екипажа, а застрахователните премии за военен риск са се повишили рязко.

Заплатите на екипажа са се удвоили и бонусите за военен риск сега възлизат на около 1% от стойността на кораба, спрямо 0,5% преди около 10 дни, с изключение на отстъпките, според източници от индустрията. Освен това алтернативният маршрут през нос Добра надежда увеличава времето за плаване с 2-3 седмици, както и разхода на гориво с 3300 морски мили, без да включва таксите за емисии за кораби, принадлежащи или посещаващи държави от ЕС, обобщава Reuters.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток