Манипулират цени на детски стоки

Глобите са наложени, след като потребител се оплакал от еднакви крайни цени на едни и същи стоки в различни конкурентни магазини.

КЗК наложи санкции на две фирми

Комисията се сезирала по сигнал на потребител

Конкурентни доставчици се договаряли за всичко

Цените на определени детски стоки, внос от чужбина, са били манипулирани чрез споразумение между доставчиците им, стана ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията. А това елиминирало възможността за конкурентни и по-ниски цени на стоките. Антимонополната комисия глоби две фирми - “СМАРТ СМ” ООД и “Ивентас” ЕООД заради забранено споразумение за определяне на цени на дребно на продукти на марките Медела, Канпол, Филипс Авент, Томи Типи и др. Комисията ги хванала, че са координирали с контрагентите си цените на дребно към крайните потребители, периодите на промоционална активност, кръга от участващи продукти в тях и конкретната промоционална цена.

И двете административни производства са образувани след получен сигнал от потребител, който забелязал трайно идентични крайни цени на помпи за кърма с марките Филипс Авент и Медела в магазините на различни търговци на дребно. Вследствие на получения сигнал, Комисията извършила внезапни проверки на място в офисите на “Ивентас” ЕООД, “Хиполенд” АД и “СМАРТ СМ” ООД, от които били иззети копия на електронна кореспонденция, търговски договори и други документи.

“Потенциалът на такива споразумения е да елиминира ценовата конкуренция между дистрибуторите на продуктите от една и съща марка, като се премахне възможността да се намалят цените за потребителите в резултат на конкурентен натиск. По този начин се постигат устойчиви във времето цени, различни от тези, които биха се реализирали в условията на конкуренция. Това поведение на предприятията засяга благосъстоянието на потребителите на множество продукти, като електроуреди и прибори за хранене, играчки и козметика за бебета и малки деца, колички и др., както и продукти за грижа за майката”, разясняват от антимонополната комисия.

Глобата за “СМАРТ СМ” ООД е 434 634 лв., а за “Ивентас” ЕООД - 522 996 лева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес