Плодът помага за предпазване от COVID-19, лекува настинки и действа добре на болни от захарен диабет
Ежедневни гаргара и жабурене по 2-3 пъти дневно със сок действа директно
Коронавирусът CoV-2 предизвиква болестта COVID-19. Тази болест по последни, но не пълни доклади на лекари от целия свят протича с различна клинична картина - описани са 17-19 такива досега. От безсимптомно заразоносителство до... тежки, неспасяеми белодробни състояния (липса на дихателен капацитет на белия дроб, поради увредена алвеоларна тъкан) или мозъчен инсулт.
Всеобща задача е да се предпазим от голяма доза инфекция с вируса, но от друга страна сме длъжни и да поддържаме здравето си в отлично състояние, като спазваме лична хигиена, правим ежедневни разходки на открито сред природата и консумираме здравословна храна. Това ще поддържа имунитета ни в готовност за защита от „всякакви нападатели“.
Наред с препоръчаните приеми на витамин С, Цинк, Селен, ще си позволя да обърна внимание върху ежедневния прием на биофлавоноиди и Царицата им - аронията. Биофлавоноидите са океан от полезни молекули, които ние си набавяме от растенията, но РЯДКО ДОСТАТЪЧНО! С тази статия ще ви припомня за Царицата арония, която като плод е типична функционална храна.
Химичния състав на Арония меланокарпа (която има най-прекрасните условия за виреене у нас) е детайлно проучен. Всяка година в научната литература има над 600 статии, отспециалисти по химия на храните, фармаколози и лекари, които дават нови детайли за състава и лечебните ефекти на Царицата, наричана още от древността и „природна лечителка“.
Плодовете на аронията, се състоят от обвивка и течно съдържание. Обвивката е особено богата на йод, който не присъства в такива концентрации в студено пресования сок.
SARS-Cov 2 е мутирал коронавирус. Когато друг тип коронавирус ви зарази, резултатът е преболедуване като настинка. Обикновеният вирус просто влиза в клетката, но не я потиска и тя остава жива. При развитие на COVID-19 се потиска клетката и клетъчна жизненост. SARS-Cov 2 уврежда силно и невъзвратимо клетките. Ето защо е важно да се спре навлизането му в клетките през лигавиците на горните дихателни пътища. „Царицата“ спомага за това по много механизми. Тя е притежателка на най-високо съдържание на полифеноли и специално на антоцианини и процианидини. Лабораторните изследвания на антиоксидантната сила на сока от арония показва рекордни, най-високи стойности - 160.62 Trolox Equivalents. Сравнен с други 277 подобни „червени“ растения, тези стойности са в много пъти по-високи. Освен това, през 2015 г. Naman и съавтори изолират от сушени плодове на арония меланокарпа, две нови производни на флавоноидите, неизвестни досега - меланодиол4-О-протокатехуат и меланодиол. Тези новооткрити единствено в аронията съединения, притежават мощна антиоксидантна активност. Опитите за цитотоксичност показват, че тези молекули не са цитотоксични.
Това е важно за локално приложение на сока. Ако правите ежедневни гаргара и жабурене по 2-3 пъти дневно със сок, ще има директно действие върху вируси и бактерии и ще бъдат унищожени тези, намиращи се в устната кухина и горните дихателни пътища. Може да поставяте капки (от разреден 1:1 с вода сок) в ноздрите, 2-3 пъти дневно.
В настоящата ситуация на пандемия от случаи на COVID-19 приемът на продукти от арония, може да се използва и при пациенти с респираторни инфекции, съвместно със специфичното лечение на инфекцията.
Още научни данни сочат, че приемът на арония действа превантивно, чрез (най-малко) два механизма на имунната система: Активира пътя на клетките макрофаги, които захващат патогените и инхибира освобождаването на много цитокини (предхождащ прием би предпазил от цитокинова буря, при по-тежко протичаща инфекция със SARS-CoV-2). Приемът на арония увеличава броя на клетките, които са компетентните естествени убийци (NK-клетки); повлиява за нарастване броя на лимфоцитите.
Най-много са хронично болните от захарен диабет, тип 2. Те подлежат на усложнения, при недобре компенсирано заболяване. Приемът на арония, модулира въглехидратния метаболизъм чрез различни механизми, като възстановяване целостта и физиологията на бета-клетките на панкреаса, повишаване на активността на освобождаване на инсулин и използване на глюкозата. Много държави произвеждат продукти от арония, най-често студено пресован сок. Но само в българския сок от арония, специализирана лаборатория по изследване на иминошугарс в Англия, откри специфичен иминошугарс. Иминошугарс са аналози на химичните съединения захари, в чиято молекула, един азотен атом измества кислородния от ринга на структурата. Тези молекули са отговорни за лечебните свойства на растенията. Първият иминошугарс е открит 1976 г. - деоксиножиримицин (DNJ, NM). Следват редица други. Тези молекули (иминошугарс) са инхибитори на алфа-глюкозидазата. Имат доказано действие да компенсират захарния диабет и директно антивирусно действие. Ползите от аронията при диабетно болни са изучени детайлно. Пътят на въздействие започва още от стомашно-чревния тракт. Повлиява се чревната флора в първите няколко дни, след което и чревните инкретини - глюкагоно-подобния пептид-1 (GLP-1) и глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP).
Но каква е „дозировката“ на това „лекарство“? Първо, да уточним какви продукти има на пазара и във вашите дворове и домове. Препоръчителни: обикновени, пресни плодчета арония (сезонни); сушени плодчета арония (за ползване целогодишно); „брашно“ - сушената арония се прави на брашно; студено пресован сок от пресни, незамразявани плодове арония; леко ферментирал (от естествените дрожди) сок, наричан „вино“ или „витаминозна напитка“; леко изсушено плодче в шоколадова обвивка (шоколадово драже арония).
Непрепоръчителни: „сок“ от арония, но такъв със захар или подсладител и вода (четете етикета много внимателно. Сокове от замразявана арония (няма как да се знае...). Някои „сокове“ съдържат само 5% сок от арония, а надписите на опаковките - АРОНИЯ са огромни). Информирайте се и когато изберете най-доброто, ползвайте само него. Всичките форми са препоръчителни за хора, които ще приемат аронията като храна, без да имат заболявания. При тях ежедневния прием може да е: една шепа зрънца; 50 мл сок; 4 чаени лъжички брашно; 100 мл „вино“; две шепи шоколадови дражета (шега, те са за лукс!!!). Аронията може да се смеси с малко Манастирско кисело мляко и... е готова закуска.
При хора, които ще подпомагат лекуването на диабет, тази доза е 3-4 пъти по-висока. Същото, но преди всяко хранене - три или четири пъти на ден. Например в 8, 12, 16 и 20 часа.
При хора, които превантират грип и други възпалителни заболявания - същото два пъти на ден, преди храна. Сокът е предпочитан и затова, защото с него може да правите гаргара или капки за директно „дезинфекциране“ на устната кухина и горнийе дихателни пътища.
И още, и още... за „хубавините“ от приема на арония: Уточнено е, че повлияват възпаления на съдовата стена на артерии и вени, с което намаляват полепване на тромбоцити върху тях, а от там и образуване кд атероматозни плаки или вътресъдови тромбози; не на последно място са нервно-психичните благоприятни ефекти при много от изследваните групи.
Със сигурност може да се направи извод, че приемът на сок от арония няма токсични ефекти. Предозирането му може да има лаксативен ефект, който се прекратява с намаляване на дозата, като това е индивидуално зависимо.
Ето защо аронията се препоръчва като функционална храна със здравен знак (а не хранителна добавка) почти при всички хронични заболявания, както и във възстановителния период след тежки травми, операции, а също и по време на химиотерапия.
Не мислете Короната или COVID-19! Просто си хапвайте Царицата Арония ежедневно.
И.... спазвайте социална дистанция - никой да не припарва до вашата Царица.
* Проф. Д-р Маргаритка Бончева, д. м. e Началник клинична лаборатория при УМБАЛ “Св. Екатерина” ЕАД - София. Има следдидипломни специализации по метаболитни заболявания.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш