Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Цари повсеместна апатия, всеки чака държавата да го оправи Къде се изгуби силата, предприемчивостта и инициативността на този народ?

Карикатура Иван Кутузов - Кути

За доброто бъдеще на България – ново Възраждане и споделена отговорност

Предполагам мнозина си спомнят онези крилати думи на Джон Кенеди „Не питай какво може родината ти да направи за теб, а питай какво ти можеш да направиш за родината си“. В България дори и да помним тези думи, отдавна сме изгубили смисъла на тяхното значение. Загубили сме сякаш и нещо много по-ценно – чувството ни за общност, за това, че сме едно цяло, че зависим едни от други и само заедно можем да излезем от този кръговрат от кризи, в който се намираме вече 27 години.

От края на месец август с моя екип инициираме регионални демографски срещи в страната. Целта ни е да чуем проблемите, болките, идеите и предложенията на хората по места, в най-засегнатите от демографската криза региони. Добре си давам сметка, че едно е, като гледаш от София, и съвсем друго, като погледнеш през очите на хората на място. Правенето на политики трябва да тръгва отдолу нагоре, за да има очаквания положителен ефект. След срещите ни във Видинско, Търговищко, Русенско, Силистренско, Ямболско и Сливенско се очертават няколко важни извода, но сред тях изпъква един – почти повсеместната апатия и очакване някой централно, на държавно ниво, да реши всички проблеми на хората. Без да смятам, че държавата трябва да абдикира от своите задължения, мисля, че в съвременния свят очакването някой друг да ти реши проблемите е най-малкото остаряло и несъстоятелно и със сигурност неработещо.
Държавата, това сме всички ние, а не някакво имагинерно понятие или институция, ситуирана някъде там – на жълтите павета в София.

България притежава абсолютно всичко не само да се развива нормално, но дори и да бъде водеща държава в развития свят. А вместо това имаме един регион, какъвто е Северозападът, където времето буквално е спряло. Не добра инфраструктура, липса на бизнес, безработица, достигаща фрапиращите около 65% в община Ружинци, обезлюдени села, пустеещи градове, липса на каквато и да е инициативност. И едно непрекъснато и тягостно очакване някой да дойде централно и да реши проблемите.

Северозападна България притежава най-плодородната почва в света, чернозем, отлични природо-климатични условия, уникален природен феномен, какъвто са Белоградчишките скали (номинирани за едно от новите 7 природни чудеса на света), сравнително чиста природа (вече близо три десетилетия там няма индустрия), удобна и най-вече евтина транспортна връзка с Централна и Западна Европа (каналът Рейн-Майн-Дунав), традиции, история, култура и на всичко отгоре Дунав мост 2, който се използва неефективно и нецелесъобразно, вместо максимално да се използва за транспортен, икономически и търговски възел и лост за икономическото възраждане на региона. И големият въпрос е защо?

Къде се изгуби силата, предприемчивостта и инициативността на този народ? Обяснения можем да търсим в етнопсихологията, османския период, социализма, но ние живеем тук и сега, а не с миналото. И днешния свят ни предлага толкова много възможности, които е нямало нито едно общество в цялата преходна човешка история. Вместо това бездействаме и чакаме. Отсъствието на мечти е погубило много народи! Днес ние също сме се превърнали в народ без мечти. Ако мечтата ни е просто да стигнем до Терминал 2, да си купим кола или къща, да не позволим минималната работна заплата да стигне 510 лева, или просто да търсим начини да оцелеем, няма как да повдигнем планини.

Обикаляйки България в мен все повече се насажда усещането, че ние имаме огромна нужда от едно ново Възраждане, но също така и от хора с възрожденско мислене, възрожденски ценности и възрожденски мечти.

Има, разбира се, и други позитивни примери, в които хората на място проявяват инициативност, стремят се със собствени сили и ресурси да подобрят положението си, разработват програми на регионално и локално ниво и вярват, че имат бъдеще. И те наистина имат бъдеще, а чрез тях и България. В това отношение можем да споменем община Стралджа и решаването там на проблема с отпадането на ромските деца от училище, безработицата сред ромите и спирането на кражбите на грозде през есенния сезон. Можем да продължим с областната администрация на Ямбол, където имат желание за разработването на собствена областна демографска концепция и вярват, че могат да си задържат младите хора и дори да привлекат такива, напуснали областта и реализирали се в София или чужбина, а чрез всичко това да решат и демографските си проблеми. И не чакат от София, а действат решително и смело на място. Този списък може да бъде продължен и с други административни единици – градове, като Бургас, Благоевград, Сандански, Русе, Стара Загора, общини, като Чавдар, Сухиндол и др. Списъкът може да не е голям, но показва, че когато се работи, когато има желание за промяна, когато се действа, а не бездейства, нещата се случват.

Другият много обезпокоителен факт, с който се сблъскахме по време на организираните регионални срещи и демографски форуми, е пълното отсъствие на усещане за общност и чувство за принадлежност към нещо по-голямо. На места комуникацията е толкова зле, че тя дори е скъсана между различните служби и ведомства в една община, а какво да говорим между съседни общини. Всеки е тръгнал да оцелява и да се спасява сам, чакайки, разбира се, някой отгоре да му помогне централно, без да осъзнае, че силата е в общността, в чувството за принадлежност и споделена отговорност пред бъдещето. И тук няма как да не си спомним заръката на хан Кубрат към синовете му: „Докато сте заедно и се поддържате, ще сте като този сноп стрели и никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг, знайте, че силата се крепи на единството!…“.

Да, знам, мнозина ще кажат, че ние сме силни индивидуалисти, но не можем да работим в екип, че такава ни е народопсихологията, че имаме уникални постижения в спорта, но нямаме олимпийска титла в колективен спорт и т.н. Сигурно е вярно, но какво ни пречи да го променим. Казват, че в критични ситуации човек, отбор, народ са способни на чудеса. А ние, като държава и общество, се намираме точно в такава критична ситуация и пътят за излизане от нея е в обединените усилия на всички и в многото работа. Всеки на своето си място, със своите си задължения и възможности, но с ясното осъзнаване, че е част от нещо по-голямо и важно, което разчита на него и на което той може да разчита и което зависи от него, както той зависи от цялото. Не може бизнесът ти да процъфтява, ако хората около теб гладуват, не може ти да си добре, ако твоите приятели са зле, не може да се чувстваш комфортно, колкото и луксозен да е домът ти, ако около теб всичко тъне в боклуци и мизерия. Крайно време е всички да осъзнаем, че ако цялата държава, област, община, селище просперират, тогава всеки поотделно ще има много повече възможности и шансове да се развива и реализира успешно.

И ако някой реши да ми обяснява, че всичко у нас е безнадеждно, безизходно, безвъзвратно загубено, само ще му припомня „Stunde null“ на Германия през май 1945 г. Една държава, срината физически до основи, унищожена демографски от войната и с огромния товар на чувството за вина, двайсетина години по-късно е сред най-проспериращите световни нации.

Да, ние не можем да се сравняваме с Германия, но да не забравяме, че България притежава уникална природа както за туризъм, така и за развитие на стопанска дейност. Имаме много талантливи и кадърни млади хора, които се реализират с лекота навсякъде в развития свят. Притежаваме славна история и традиции, личности като Левски, изпреварили с десетилетия времето си, и все още една неугаснала искрица горд български дух.

Притежаваме и можем толкова много, че е грехота да се задоволяваме с толкова малко. България е всеки един от нас и зависи от всеки един от нас. България има бъдеще! Понякога е нужно толкова малко, за да се промени всичко. Трябва ни промяна на фокуса, промяна на нагласите, желание и отговорност. България определено има бъдеще!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (54)

 1. Целта на юдоанглосаксонците беше и си остава да ни държи във вид на колония за изсмукване на наличните блага и попиляване на народа ни. Такива са много отдавна и далеч не само с нас. С други страни и народи са постъпвали още по-геноцидно. Пият ни кръвта чрез поставени тук на власт предатели и разбойници, известни като “политическа класа” и така не допускат предприемчивостта и умът на българина да намерят приложение, да се развиват и възпроизваждат.

  1. Забравяш и четирите годишни времена и те много ни пречат. Ти да видиш: през зимата вали сняг, а лятото е горещо.

 2. така ли ти казаха да изкараш народа виновен не управляващите – долна пасмина сте

  1. Ми така е в демокрацията… управляващите политици в не една демокрация вече открито заявяват, че знаят по добре от хората какво трябва да направят и няма смисъл да ги питат или чуят тяхното мнение…
   Ценности.

    1. Напълно си прав. Затова говоря за “демократичното стадо говеда”.

     1. Ех какво хубаво си беше при социализма,никой не ви питаше за нищо.Просто решаваха без да ви искат мнението.

 3. Ot vekove po tiq zemi jiveqt ovci i ovci 6te si ostanem.. Ako slu4aino se poqvi vulk s jelanie za ne6to pove4e ot tova da rupa treva s oatanalite , da go doqt po nqkolko puti na den i sled tova i toqga da igrae po gurbut mu to nezabavno biva stupkvan ot stadoto ili predavan na ov4arq i ku4etata go progonvat prez nqkolko zemi ili go izqjdat. 4uvstvaite se 6tastlivi ov4ici tuk i rupaite treva do …i 4akaite da vi opravi nqkoi ili.. na kurban

 4. Ами когато имаше перспектива, бъдеще и ценности, този същия народ строеше ентусиазирано жп линии, тунели, язовири, електроцентрали. Най-големите промишлени предприятия ги строяхме тук- АЕЦ, металургия, тежко машиностроене, химическа индустрия, миннодобив и т.н. Да не говорим за международните ни културните прояви, а също и спортни постижения и уважаваното образование.. Дори имахме не един а двама космонавти и институт по космонавтика.. А днес дори авиациятани е приземена- дума да не става някой да ни позволи за астронавт да си помислим.. Та всичко това дето този народ го можеше и строеше- все още се разпродава и краде и нищо друго освен молове на се гради.. Да ни е честит либерализма и неговите политици!

  1. Що бе?! И сега има ценности – евроатлантически… дет ги споделят боклуци кат поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев.

   1. А ценностите на архаря и свинаря що забравяш? Щото ти плащат да спамиш.

 5. Ако сте били болни от тежък грип знаете как се чувствате след него – като сдъвкана горчива краставица! Така е и с мнозинството българи, особено над 50г – соцът ги научи да чакат да им “пуснат” и те чакат и се надяват друг да ги “оправи”. Така ще е поне още 20г, а дано е по-скоро, защото като гледам образованите млади хора имам голяма надежда!

  1. кой е чакал бе тъпанар – при соца се работеше- а по от давна Хаинбоаз итн – щот си си пръкна скоро пъпчивецо

   1. Но по правописа явно не се е работило много. Защо апологетите на тошовизма са винаги толкова неграмотни?

   2. А да ти кажа при фараоните се е работило още повече. Я кви пирамиди са спретнали. Но кво от това. Та и с твоя Хаинбоаз и бригадирите същото. Апропо Хаинбоаз е пример за икономическата несъстоятелност на социализма. Същите методи като в турско. Принуда за неплатен труд- ангария се е наричало.

  2. Чакаш ти и сие фифилотоподобни, арабелите да те оправят кат германските крави на кьолнската гара.

   1. Оправени или не, не тънат в мизерия като тебе с жълтите стотинки от пАсолството.

    1. За твое съжаление, живея два пъти по богато от средностатистическата германска крава.
     Ся режи вени от завист…

  1. Не само партията, а боко… е и ес… нали това ти пропагандират непрекъсното демократичните медии?!

   1. Щото при работодателя ти Путин е една свобода и инициативност и всеки критикува свободно и мед и масло тече по тръбопроводите на газпром.

 6. Доживяхме представител на корупционно-управляващото малцинство
  , изсмукващо жизнените сокове на народа, бизнеса, инициативните люде
  да излезе със арогантно, нагло обвинение
  срещу потърпевшите от тяхното идиотско управление,
  че не били предприемчиви, а били пасивни !!!

  Султанке, животно тъпо , спри се бе ! Никой не ви вярва, долни мошеници сте !

 7. Тахтун, нещо си се объркал- 99% от настоящата промишленост е построена точно от тези “чакащи да им пуснат” българи за около 30 години. И ако си живял по онова време ще знаеш че онова дето им се “пускаше” беше доста малко така че въобще не са чакали, а са запретвали ръкави и здраво са работили за да построят всичко това. За същите почти 30 години твоите “образовани младежи” прегърнали либерализма дори не са способни да поддържат в изправност и експлоатират построеното и затова са скъсани язовирни стени, пожари или експлозии в предприятия (и дума да не става да построят нов язовир или напоителен канал или завод..). Затова се закриват (вместо да се строят нови!) болници, читалища, училища, автобусни и влакови линии, дори и полицаи няма по селата.. нямало пари?? Е как при толкова бедния и мизерен социализъм имаше пари за всички тези неща, а сега при богатия либерализъм вече няма за нито едно от горните и дори за мизерната ни армия- как стана така..

  1. Не е много ясно за кои 30 години говориш, но ако е за тошвите 30 години е лъжа. От сегашната конкерентноспособна промишленост на България, която изнася все повече по целия свят( а не само СИВ където всичко се пласира без много въпроси) няма нищо построено от онези 30 г. без да е основно преустроено и оборудвано. В повечето случаи и строено наново. Така че ти си просто лъжец.

   1. Че то минаха 30 години демократична разруха. Логично е за толкова време машините да остареят и да се счупят… само олихофренското подлогаджийство на плевнелиев и сие отрепки е същото…
    А за конкyрентност – може би защото трудът в китай и индия стана по скъп от у нас…

 8. Вярно е, че държавата няма да помогне, но защо тогава гласуваме за парламент, президент и кмет и плащаме данъци? Няма никаква логика в това.

  1. Държавата не е благотворителна организация или социална служба. Нейната задача е да създава правила(закони) и да следи за тяхното спазване. А мързеливите и лентяите все държавата им длъжна. Друг е въпросът, че нашата държава не се справя с задачите си.

   1. Нещо като вис2 или сик. Може би тим?
    Даже сицилианската мафия е имала социални функции…

 9. Точно така. Държавата вече е безполезна и се изисква спешно разпускане на парламента! След като вече явно се признава, че не могат да направаят нищо за народа, който ги е сложил там…

  1. А кой я прави държавата? Да не е паднала от луната? Нали там са същите като тебе и ако си на тяхно място ще си същия като тях. Там е проблема. Иначе отдавта да са сменени с по-читави.

   1. Така е. Стадото прости говеда си заслужава държавата. Колкото по проста държавата – толкоз по прости говеда са и нужни.
    Затова и образованието ни върви назад.

 10. Тази зам.министърка явно не разбира, че на народа му трябва водач/и, истински, реален, одухотворен и вярващ в себе си и силите, и добродетелите на народа си, който самоотвержено с личен пример да го поведе през народното събрание, през местната централна власт, през местната общинска власт та до отделния човек във всеки град и всяко село, паланка и тогава…… ще се случи! Казано иначе “Съединението прави силата!” или “повали водача и стадото ще се разбяга…!

  1. На мързеливите, некадърните и готованците им трябват водачи. Читавите се вадят сами.

   1. Като мюнхаузен. И са все едни най умни, наъ красиви, с най хубави маникюри и бръснати задници…

 11. Султанке-е-е-е, ами като нямам суджук, как да правя бизнес, ма???

 12. А на тая някой трябва да и обясни, че държавата не се развива само с частен бизнес! Когато оправят положението във секторите Образование, Здравеопазване, Сигурност и Наука, тогава ще могат да търсят вината в обикновения човек! Това правителство е на власт от половин година, а не са спрели скандалите. Всеки ден по нещо нево. То не са суджуци, кумгейтове, грипенгейтове, бойкоти на военните ни летци, обвинения в национално предателство към последните, измивания на ръцете с метереолозите, а сега и целия народ им е виновен. Нали те са тия, които всеки ден мачкат малкия и среден бизнес и допускат до обществени поръчки и еврофондове само техни хора. Тези същества (не мога да ги нарека хора) всеки ден с държанието си доказват, колко са били прави комунистите на времето да създадат трудовите лагери и къде е била най – голямата грешка на Живков, а именно да ги закрие!

 13. тук е като Жунгла, някаква Жунгла….(това е най-новия поп-фолк хит). Само Султанка вижда в България държава, а изстрадалия народ вижда кърджалийски банди, начело с Главатаря им Бойко, Волен и останалите, които безчинстват над народа. БОТЕВ и Караджата ни трябват, не Султанка!

 14. Всичко ,което беше изградено при цоца от нашите бащи,майки ипо-възрастни средностатистически българи имаше кой да ги управлява а не да краде ,както става сега.Нагаждачите,мними комунисти наистина направиха преврата на 10 11 89г. и сега са отново на власт и нашата демокрация процъфтява с пълна сила.Помислете за това и тогава коментирайте.

  1. Ти сляп ли си, глупав или лъжец? Кой не крадеше през социализма? Нали затова плачете толкова по него. Щото тогава всички крадяхте, а сега само някои. Ама ревете не от принципност, а само от завист, че не сте от тези някои.

   1. Крадеше се, но от неоткраднатото демократите 25 години още продаваха…

 15. ТЕЗИ,КОИТО ЧАКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ОПРАВИ,ВСЪЩНОСТ ОПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА,КАТО ДОЯТ ОТ НЕЯ ДДС,АКЦИЗИ,КУПУВАТ ДЪРЖ. И ОБЩ. ИМОТИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ С ПОМОЩ НА ПРОДАЖНИ ВЛАСТНИЦИ/ПАНАИРА В ПЛОВДИВ,СТАРИЯ ГРАД В ПЛОВДИВ,КОНЮШНИТЕ В СОФИЯ И ПР./,ФАЛШИВИ ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ И БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ,НАДПИСВАНЕ НА МЕД.УСЛУГИ В МНОГОТО БОЛНИЦИ,РЕАЛНО НЕЗВЪРШЕНИ И Т.Н. И Т.Н. И Т.Н….

 16. Podloga bez mozuk. Sasipahte horata i tiah obwinyawash. Bezoki ste. Kakwa e twoyata iniciatiwa ta wzemash hilyadi lewa zaplata? Ubiici na Bulgaria i nagleci! Sudjuci nagli.

 17. Султанке,де е султанът? Я стига глупости!Мързеливи сме били,чакали сме. Едно време като работехме и създавахме блага, и държава,ти къде беше? Работя от както съм се върнал от казармата,госпожо многознайке!

 18. Да перефразираме големия поет: не се губи туй що не го е имало.

 19. Всички московски подлоги и псевоопатриоти се запенили тук. Във вестника на Пеевски. И ако това не е ирония. Народът не бил виновен. Политиците били и демокрацията. А тези политици до вчера къде са били? Не са ли и те част от народа? Днес прекрачват прага на Народното събрание и стават изведнъж други. Не случайно е казано, че всеки народ заслужава управниците си.

 20. Не, не заслужаваме такива прости управляващи! Кой ще им изкарва големите заплати след някоя и друга година?! Не останаха хора, които да работят. Циганите само за избори ги търси, за работа не стават.

Отговорете