Синът на Венета Райкова издава книга 10-годишният Патрик вече е сключил договор с издателство

Жилищата в София поскъпнаха с 40% Общото увеличение на цените за страната е с близо 30%

Великобритания и Чехия спряха лицензите за продажба на оръжия на Турция

Премиерът Борисов пристигна в президентството (СНИМКИ)

Биляна Дол и Валери Божинов официално са заедно (СНИМКА)

Кола се преобърна след удар в каруца край Разлог

Samsung пускат бета версия на Android 10 Системата има нов дизайн и подобрен dark mode

Премиерът Борисов ще информира президента Радев за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност

Правителството преустановява отношенията си с БФС, Борисов иска оставката на Борислав Михайлов

Вижте Карди Би след липосукцията и имплантите (СНИМКА)

Повдигнаха обвинение на пенсионер от Свищов за иманярство

Две камери ловят водачи с телефони Над 100 000 шофьори в Австралия са хванати във високотехнологичния "капан"

Маргарита Петкова: Запознах се с Георги Джагаров след скандал

Задържаха неправоспособен водач опитал, да избяга от полицаи След гонка рецидивистът е задържан

Патриарх Неофит отбелязва 74-ти рожден ден

Цацаров поиска имунитета на стоматолога Валентин Павлов, водач на листа на „РБ-Глас народен“

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем за престъпление по чл. 123 ал.1 от НК по разследване на Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Д-р Павлов е водач на листата на коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ за Перник. Той беше депутат в 43-ото Народно събрание, член на комисията по здравеопазване.

Съобщението на прокуратурата:

С постановление на СГП от 16.09.2016 г. е образувано досъдебно производство срещу медицински специалисти, причинили смъртта на 14-годишния А. И., поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в СГП молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14 юни 2016 г., след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника, детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница „Пирогов“ е починало.

В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. А. И. постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител д-р В. Павлова, която е съсобственик с д-р Валентин Павлов.

Д-р Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност „Орална хирургия“ под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

На 14 юни 2016 г., към 14 ч., А. И. е поставен под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието „Малиигнена хипертермия“. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В „листовката“ изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като А.И. изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага „дантролен натрий“, който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на „линейка“, която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в „Пирогов“ и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така А.И. не е бил придружен до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура, за мониториране. Детето е откарано в „Пирогов“ в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.

 

Обяснението на д-р Валентин Павлов, дадено пред „Блиц“ на 17 юни 2016 г.:

„Това беше банална, рутинна интервенция, след която да започнем лечение на останалите зъби. Направихме всички необходими изследвания, за да можем да констатираме разположението на въпросната киста. Снет му беше статусът, имаше информирано съгласие на родителите. За около 35 минути протече хирургичната част, трябваше да минат 10 минути да спре кървенето, излязох, за да кажа на майката, че всичко е наред. После той вдигна температура, започна кървене. Повикахме линейка, тя дойде за седем минути. На практика детето умря в „Пирогов“ след реанимация на светилата в медицината. Убеден съм, че съм направил всичко възможно за Алекс, линейката дойде на седмата минута, в този момент можех да направя това.“

 

Версията на д-р Павлов се разминава в ключовите моменти с изнесеното от прокуратурата. Подчертаванията са на редакцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Mnogo sa sluchaite na nedobrosuvestno i nekompetentno tretirane na pazienta-napr. s loshi lekrastva, koito davat tejki stranichni efekti, a kogato tova se razbere, lekariat pravi nov udar vurhu pazienta s izopachenia na sluchaite i svoite greshki!

  U nas lispva viarna pravova baza za otnemane na lekarski prava, kakto e v USA i za tova otgovornostta na lekarite e slaba. V USA lekarite plashtat polovinata ot dohodite si za zastrahovki v sluchai na lekarska greshka – i tova sushto gi pravi bditelni da ne si zagubiat pravata na lekari. Izpitan podhod, nie ne smeem da nakazvame ot greshen liberalizum.

  Dobra reaktzia na Prokurora v sluchaia.

  Izvinete za latinitza, molia.

 2. Забравихте хипократовата клетва.. И в болницата, и в църквата, и в политиката всички станахте търговци.. Търговци на човешки съдби..нека Бог ви накаже

 3. Хасанчо, точно това е – забравиха клетвите, че не са хора, а доктори.

 4. ПРЕСТЪПНИК! Някой да вземе БАНАЛНО и рутинно да те ликвидира и теб, Боклук!

 5. Я!Не очащвах някой да му потърси сметка…Не съм запознат с конкретния случай,но зная как в ЕО ДЕНТ поставят под пълна анестедия децата с увреждания от домовете,всички ПОД ПЪЛНА АНЕСТЕЗИЯ,дори и тези при които не е необходимо това само за да се усвоят ВСИЧКИТЕ НАД 2000ЛВ. отпускани за такова дете за тази манипулация.Като оставим на страна вредата върху организма от пълната анестезия,дори и не се правят необходимите пълни изследвания преди това,първо защото струва пари и второ за да няма забавяне,за да прилапа възможно най-много пари от здравната каса възможно най-много пари.Така работи Валентин Павлов.Фалшивата му фондация,която всъщност е един празен апартамент взет под наем,в който се пренасят компютри преди проверките от държавата,за които той винаги е предупреден и това,че осигурява хора,които работят по 14 часа на ден на 4-часов работен ден и ги принуждава да вземат фактури на неговата фирма за всичко,което си купуват през свободното си време,за да прибира ДДС са бели кахъри на фона на това как си играе със здравето на заблудените хора,които се донеряват на клиниките му ЕО ДЕНТ.

  1. Здравейте, изключително съм ви признателна, че сне написали това за децата с увреждания. Майка съм на такова дете, преди 2 години, зъболекари от ео дент посетиха дневния център и ме изплашиха до смърт с „тежкото“ положение на зъбите на детето. Дадоха ми картонче с часа за лечение под обща упойка. Без никакви изследвания, без нищо. Тогава подадох жалба в Агенцията за защита на децата, но отговор не последва. Пропуснах да кажа, че съм от Велико Търново. От други майки разбрах, че така се постъпва и с деца с увреждания от цялата страна, като дори се предлага лечение в кабинет-рейс от неквалифицирани зъболекари. И всичко, наистина е да се вземат колкото може повече пари от касата под лицемерната маска на „благотворително“ и „безплатно“.

 6. А къде е държавния контрол???
  За първи път чувам пълна упойка за зъб!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.