Цветан Цветанов проведе срещи във Вашингтон с американски конгресмени и европейски депутати

Цветанов разговаря депутата от германския Бундестаг Фолкмар Клайн

В последния ден от своето посещение в САЩ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с американски конгресмени и депутати от Европа и Балканския регион. Припомняме, че вчера зам.-председателят на ГЕРБ взе участие в традиционната Молитвена закуска при президента на САЩ Доналд Тръмп.

Първата работна среща за деня бе с влиятелния конгресмен от Републиканската партия на САЩ Робърт Адерхолд от щата Алабама. През 2017 г. Адерхолд взе участие в Регионалната молитвена закуска, която се проведе в Пловдив. По време на днешната среща двамата обсъдиха бъдещи съвместни дейности в тази насока.

Цветан Цветанов и конгресмен Адерхолд изразиха общо мнение, че духът на разбирателство и толерантност трябва да бъде водещ за Балканския регион. Именно като такъв положителен пример беше посочен сключеният с Македония в средата на 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство. „Този договор трасира бъдещото успешно взаимодействие между гражданите на двете страни“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той също така представи идеите за различни съвместни инфраструктурни проекти в региона, които ще допринесат още повече за развитието на културните, социалните и икономическите отношения между хората на Балканите. Беше отправена и покана към конгресмен Адерхолд да посети отново България в удобно за него време.

По-късно през деня Цветанов разговаря със зам.-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович и депутата от германския Бундестаг Фолкмар Клайн. С Маринкович бяха обсъдени двустранните отношения в областта на парламентарното сътрудничество, както и бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещата с депутата Фолкмар Клайн, двете страни споделиха задоволството си от факта, че основният приоритет на българското председателство – европейската перспектива пред Западните Балкани, се явява естествено продължение на Берлинския процес. Цветан Цветанов и Фолкмар Клайн бяха категорични, че с оглед на следващите председателстващи ЕС държави (Австрия и Румъния) фокусът върху Западните Балкани ще се задържи за по-дълъг период от време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка