Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Цветно стълбище расте във Велики Преслав

В старата столица Велики Преслав започна реденето на първото цветно стълбище у нас. Майстор на невероятната приказка от мозайка е дизайнерката Петя Мод. Както “Труд” писа, нейната идея беше сивите, северни 52 стъпала да станат ярки, цветни и красиви. И дори по-лесни за изкачване.

Петя работи от 3-4 дни и вече е налепила част от сюжета, наречен “Стълба към дъгата”, по отвесната част на стъпалата. Започнала отгоре надолу и така първо се е оформила слънчевата картина. Затова в понеделник преславяни се шегуваха, че в центъра на града им независими дали ще завали сняг или дъжд, винаги ще има едно местенце, където винаги ще грее. Тази седмица температурите са ниски, циментовото лепило трудно ще съхне, невъзможно е да се фугира и това стопира реденето на мозайките. Скочат ли градусите, двамата помощници на Петя – Пламен Братоев и Иван Христов, пак ще запретнат ръкави.

Досега трудът на много хора е безвъзмезден, включително и на създадетелката на мозайките. При старта на проекта преди малко повече от година беше изчислено, че художественото “обличане” на 52-те стъпала ще струва 4500 лв. От дарения се събраха 1650 лв. Петя не спря да работи с лични материали у дома. Стълбите се “раждаха” в хола й, превърнат в строително ателие, пълно с плочки, мрежи, лепила. Сега е категорична, че идеята, труда и отделеното време са си стрували. На същото мнение са и нейни колеги от страната професионални мозаисти, които през лято й помагаха да реди картината. “Благодарна съм на община Велики Преслав, че ми се довери и предостави стъпалата. Имаше критики от хора, които не бяха сигурни какво ще се получи. Точно така си представях, че ще изглежда стълбището и не съм подвела никого”, щастлива е майсторката след началната реализация.

Когато всички стъпала бъдат облепени, хората които ги изкачват от централната улица “Борис Спиров” към “Хан Омуртаг” ще виждат едно китно градче със слънчогледови и цветни поляни, гроздови масиви, къщи, блокове ранобудни петли, слънце и дъга, разказва Петя. Картината е с обща площ 22 кв.м., дълга е 50 м, широка е 2 м. Развива се на седем групи стъпала, отделени с площадки. Преди майсторката да започне да реди своята приказка от общината отделили средства, за да укрепят горната част на стъпала, по която се ходи и ги оформили със щампован бетон.
Дарителската акция за стълбището продължава.
Според дизайнерката, българските градове се нуждаят от повече свежест и цвят, и който иска да почерпи пример е добре дошъл във Велики Преслав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.