Цените на горивата са с 10 ст. надолу

Най-евтиният бензин е по 1,88 лв. за литър

Няма смисъл от ограничения в добива на петрол, каза зам.-министър на Русия

Цените на горивата паднаха с 10 ст. прямо нивото им през миналата седмица. До дни обаче може да има и ново намаление тъй като цените на петрола продължават да вървят надолу.

В четвъртък средната цена на бензина в страната беше 2,12 лв. за литър, при 2,22 лв. през миналата седмица. Дизелът се продаваше средно за 2,16 лв., при 2,27 лв. за литър преди дни. Разликата в цените по бензиностанции е огромна. На места бензинът може да бъде купен по 1,88 лв. за литър, а други го продават по 2,23 лв. При дизела разликите в цените са още по-големи - между 1,87 лв. и 2,28 лв. за литър.

В четвъртък цента на петрола на международните пазари продължи да пада. За това допринесоха два фактора, които оказват влияние на търсенето и предлагането. От една страна президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани пътуванията на граждани на шенгенското пространство от Европа към САЩ. От друга страна от Москва обявиха, че няма смисъл да ограничават производството. „Сривът в цената на петрола стана неизбежен, а намаляването на производството престана да има смисъл, тъй като не е ясно колко силно ще бъде въздействието на коронавируса върху търсенето“, заяви зам.-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин пред Ройтерс. "Не можем да се борим със ситуация на спадащо търсене, когато няма яснота къде е дъното (на търсенето)", каза Сорокин.

Миналата седмица Саудитска Арабия не успя да получи подкрепата на Москва за по-големи съкращения на производството на петрол. Затова Рияд заплаши да наводни пазара с петрол, а цените на нефта в понеделник паднаха с над 30%.

В четвъртък петролът достигна по-ниски нива от затварянето на пазара в понеделник. Сортът Брент се търгуваше под 33 долара за барел, което е спад с 50% спрямо година по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари