Цените на имотите се вдигнаха с 29% за 5 г.

Жилищата ще станат по-достъпни с увеличение на предлагането, смятат от консултантска компания.

Във Франция расте делът на собствениците

Само в шест държави наемите се повишават по-бързо от стойността на апартаментите

Цените на жилищата в 40 от най-развитите страни са нараснали средно с 29% през последните 5 години, а наемите са се увеличили с 13%, пише в доклад на консултантска компания на пазара на имоти. Ирландия, Канада, Швеция и Нова Зеландия са регистрирали най-голямо повишение на стойността на имотите спрямо наемите, сочи докладът. В топ 10 попадат още Унгария, Исландия, Словакия, Чехия, Мексико и Австралия. Само в шест от 40-те изследвани страни - Русия, Италия, Литва, Финландия, Естония и Южна Корея наемите на жилища са нараснали по-бързо от цените на имотите през разглеждания период.

В резултат на това все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди. Младите хора, които живеят в градовете и обикалят света, създават семейство на по-късен етап, така че гъвкавите наемни модели ги устройват повече.

В същото време представителите на бейби бум поколението навлизат в пенсионна възраст. Запазили доброто си здраве, те искат много от нещата, които търсят представителите на по-младите поколения Y и Z – качествено жилище в жизнена градска среда, достъп до удобства и усещане за общност. Поради това жилищата под наем устройват и тях.

Тези фактори допринасят за намаляването на нивата на жилищна собственост в повечето развити страни в света. В Европа равнището на жилищна собственост е намаляло от 77% на 75% през последните десет години. Около една трета от хората в англоговорящите страни живеят под наем. Промяната е особено осезаема във Великобритания и Ирландия.

Някои страни обаче са изключение от тази тенденция. Франция, например, регистрира значително жилищно строителство през последните десет години, а процентът на жилищна собственост се повиши от 61% на 64% за десет години.

Достъпността на жилищата все повече се политизира в западните страни. В отговор на растящите жилищни разходи почти половината от развитите страни в света прилагат някаква форма на контрол върху наемите. Инвеститорите в сектора обикновено приемат скромен таван върху ръста на наемите, тъй като той може да предостави по-голяма сигурност за приходите им, като в същото време намали риска. Доволните наематели е по-вероятно да останат по-дълго време. В градове като Ню Йорк и Берлин, например, пазарите на жилища под наем са подложени на най-строги регулации в света, но в същото време продължават да са сред пазарите с най-голям брой институционални инвеститори.

Според консултантите трябва да се положат още усилия за постигане на баланс. Контролът върху наемите може да възпре инвестициите в съществуващи имоти или в такива на етап строеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се справи. Решението на проблема с достъпността на жилищата трябва да е съсредоточено върху увеличаването на предлагането, отбелязва консултантската компания. Според нея мерки, които възпрепятстват инвестициите, които могат да осигурят голямо предлагане, ще са контрапродуктивни.

 

През първото полугодие

България е привлякла 2% от вложенията в ЦИЕ

Чехия изпреварва Полша

България е привлякла 2% от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първата половина на 2019 г., сочат данни на консултантска компания. Чехия изпреварва Полша като най-предпочитана страна за инвестиции в бизнес имоти в региона от януари до юни с общ обем от 1,9 млрд. евро, което представляват 45% от всички вложения. На второ място е Полша с около 1,3 млрд. евро и дял от 31%, а Румъния е на трето място с 410 млн. евро и дял от около 10%. Следват Унгария със 7%, Словакия с 5% и България с 2%.

Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в ЦИЕ през първото полугодие е 4,1 млрд. евро.

Офис сегментът в Румъния е бил най-привлекателен за инвеститорите с дял от 53% от общия обем вложения в страната, следван от търговските площи с 28% и индустриалните и логистични имоти с 18%. Букурещ е привлякъл 40% от общите инвестиции в бизнес имоти в Румъния, следван от Клуж-Напока с 32%.

Коментари

Задължително поле