Цецо Елвиса: Не искам да съм част от бъдеще, в което има 1000 пола

С танцьорките от турнето Viva Las Vegas

Тръмп е най-големият шоумен след Елвис

Трябва вече Майк Тайсън да се бие при жените 

Фенките са хубаво нещо, но една ми скъса менискуса

Светът отива на кино и няма никаква нормалност

Мъжете станаха изнежени и пасивни, а жените супер агресивни

На Олимпиадата стана видна тази обърканост и размяна на половете

- Цецо, твоето лятно турне “Viva Las Vegas” стартира от 29-ти август във Варна. Какви изненади си подготвил за зрителите на този спектакъл, който се прави за първи път в България?
- Изненадата е това, което правя най-добре! В шоуто ще представя златните хитове на 60-те и 70-те години в най-големия им блясък, така както трябва да се чуят. На сцената ще съм с лайф банда - оркестър от 9 човека, плюс беквокалистки и балерини, тип Вегас шоу. Ние ще направим най-доброто от Елвис, Том Джоунс, Синатра, Рой Орбисън... Ще има евъргрийни и най-големите топ хитове, както и намигване към българската музика, от времето когато рокендролът беше млад - Георги Минчев, Емил Димитров и Васил Найденов. Водещ и конферансие на спектакъла ще е Иво Танев. Той е мой ментор и откривател, а също така е фен на музиката от тези години. Една от изненадите е, че двамата с Иво ще изпълним хита на Елвис “Its Now or Never”, който той навремето създава на базата на “O Sole mio”. Аз ще изпълнявам частта на Елвис, а Иво - класиката. Немската телевизия “Арте”, които преди направиха документален филм за мен, сега пак проявиха интерес и ще дойдат да снимат турнето, което е голяма чест.

С Мариела тази година празнуват 25 години брак

- А защо реши твоето шоу да се казва “Viva Las Vegas” и какви са личните ти спомени от там?
- Вегас си е Вегас, не може да се опише с думи - тръпката винаги ще ми остане! Там съм бил на конкурс за Елвис през 97-ма година, след като преди това спечелих конкурса в Мемфис, където съм и почетен гражданин. Най-големите звезди са се изявявали във Вегас, затова съм кръстил така шоуто, а и Елвис има такова парче, което също ще представим в спектакъла. В него искам да покажа този блясък на българската публика, на която малко или много съм длъжник, защото цял живот съм се изявявал в Щатите и в Европа. Три години изпълнявах песните на Елвис в прочутия “Европа парк” в Германия, където работех с хореографа на “Мулен руж”. Сега искаме да поднесем такова шоу и на българската публика. За първи път у нас се прави подобно турне.

- За съжаление днешните деца познават само съвременните изпълнители, а златните хитове от времето на Елвис са им почти непознати...
- Да, може да се каже, че шоуто е с мисия, защото децата от младото поколение дори не са чували за Елвис и изпълнителите от тези години! Би трябвало от Министерството на образованието и това на културата, да отпуснат субсидия, за да се обяснява в училищата за световната музика и култура, понеже положението е отчайващо.

- Коя е най-интересната ситуация, в която си попадал, поради приликата ти с Елвис?
- То всеки ден попадам в интересни ситуации. Наскоро една англичанка ми седна на крака, докато правех една от стойките на Елвис на сцената и ми скъса менискуса, но повечето случки са позитивни. Например, на морето често ме разпознават чужденци и започват да ми подвикват и да се заиграват с мене. Като видят бакенбардите ми и веднага правят асоциация с Елвис - сигурно съм единственият човек, който носи такива. (Смее се.) Такива срещи винаги са много забавни и носят само позитиви, уважение и радост от страна на хората от цял свят. Елвис е емблема навсякъде и е по-разпознаваем от Кока-Кола и Мики Маус.

Пред гроба на великия Елвис Пресли в “Грейсленд”

- А случвало ли се е да получаваш неприлични предложения от почитателки?
- Имал съм доста ухажорки и всякакви закачки - от най-безобидните -да тръгнеш да я целуваш по бузата, а тя да се извърти и да я целунеш по устата, до по-откровени... Дърпали са ме, показвали са ми номера на стаята си, мятали са ми бельо на сцената, каквато е традицията. (Смее се.) Хората се забавляват да правят неща, каквито са били по времето на Елвис и искат да влязат максимално в роля. Преди години, когато не бях обвързан, са ми писали купища писма и са ме преследвали до блока. Тогава спечелих конкурса за изпълнители на “Вариант-2” и може да се каже, че съм първият мюзик айдъл на България. Милата ми майчица, Бог да я прости, беше запазила всичките писма от почитателки, които получавах, а те бяха много.

- Прави ли ти впечатление, че жените станаха по-нападателни от мъжете и ролите вече се разменят...
- Да, в момента мъжете станаха много изнежени, докато жените са супер агресивни, само дето не мятат мъжа на рамо и да го водят да го изнасилват! Виждал съм клипчета в интернет - как тя го напада и тръгва да му прави нещо, а той едва ли не се разревава, или блъскат мъжете в кенефите и там ги атакуват... Това не е ок! На последната Евровизия и сега на Олимпиадата е особено видна тази тотална обърканост и размяна на половете, вече има 1000 вида джендъри и х фактори... Това е като някаква шизофрения - да има толкова полове, а искат да го изкарат нормално и явно такова ще е бъдещето. Ако е така - не искам да съм част от него, защото има два вида хора - майка и татко и момче или момиче. Може да съм старомоден, че мисля така, но съм горд с това.

- А какво е мнението ти да се допускат транс жени, или състезатели с неустановен пол на Олимпиадата? Българската боксьорка Светлана Каменова също се изправи срещу такъв противник...
- Да, разбрах, че се изпращат мъже да се бият срещу жени - така погребват женския бокс! Това е отвратително и извратено. Сега видях мемета с Майк Тайсън - с грим и дълга коса, като претендент за титла при жените. Като е тръгнало така, поне той да играе срещу тази с неустановения пол, обявила се за жена. Някои явно имат полза от такива неща и усилено се налага новия ред още от ковида насам - първо икономически, след това здравен, сега сексуален... Чалгата стана най-нормалният стил, другото едва ли не не струва. Имам приятели от този жанр и за всеки има място под слънцето, но не е ок 95 процента да е за чалгата, а останалите пет да се чудим как да ги разпределим...

- Гледа ли откриването на Олимпиадата, което възмути много хора, както и Българската Православна Църква и Ватикана? 
- Аз съм християнин в истинския смисъл на думата и всичко мога да понеса със скърцане на зъби, но тази подигравка е вече Содом и Гомор! Светът, във вида, в който върви в момента отива на кино - това не е нормално, то не са джендъри и всякакви чудесии. Вече няма никаква нормалност и сигурно ще има ответен удар на Бога! Живеем буквално в последните времена, всичко е описано в Библията сочи натам.

- Вълнува ли те битката за президент на Щатите?
- Винаги се вълнувам, когато Тръмп се кандидатира. За мен, след Елвис, Тръмп е най-големият шоумен! Той е милиардер и не търси облаги, а мисли за хората. По негово време нямаше нито една война по света и той си говореше свободно с Путин. Аз лично искам Тръмп да спечели, защото ще се случат хубави неща, ако той спечели.

- А какво мислиш за действията на родните политици?
- Станахме по големи евроатлантици от всички, а всеки с власт само прибира и дели държавата - на кой му пука за народа?! Никой не го интересува нищо, освен да изкара пет лева повече, но все още има надежда. Има свестни млади хора, на които обаче не се обръща внимание, дори на децата, които печелят Олимпиади по математика, а се показват всякакви извратености.

Турнето на Елвиса обещава истинско Вегас шоу

- Как се чувстваш, когато си пуснеш някоя музикална станция и ако не обърнеш на “БГ радио”, въобще не можеш да разбереш, че си в България?
- Това е ужасно! От години се борим за квоти за бг-музика, защото не може радиата да пускат по едно българско парче за един час... За да стане една песен хит, трябва да я въртят, иначе няма как да стане. Мен понякога ме хейтят -„ този цял живот е имитатор”, обаче те не знаят, че имам три албума, единият от които с дуети. Стигал съм до финал на родната “Евровизия”, а общото ни парче с “Дийп зоун” стана първата бг песен в класацията на МТВ! Някои хора си мислят, че цял живот нищо не съм правил, освен да имитирам Елвис. Тъжно е, че до тях не е достигнало почти нищо от моята работа и рядко са ме въртели в ефира, а бих могъл да съм от ранга на наложени изпълнители, като Любо и Миро - със собствено творчество и авторски парчета - имам ги, но трябва хората да влизат в ютюб, за да ги открият. В случая, не говоря толкова за себе си, колкото за 90 процента от колегите ми, които не са богоизбрани да ги въртят в медиите. Огромно уважение към творчеството на тези пет-шест налагани имена, но съществуват и други, на които трябва да се обръща внимание.

- Ти си запознат подробно с биографията на Елвис. Лично за теб, кои са най-вдъхновяващите и интересни моменти от нея?
- Най-вдъхновяващите са, че той е първият във всичко. Елвис е пионер в т. нар. ънплъгти и първи прави голям концерт по тв, той е и първият, който се движи и танцува така на сцената, а не само да пее. Освен това прави и много благотворителност - подпомага редица организации, построил е болници за деца... Уникална е тази негова черта да бъде изключително ларж - правил е огромни подаръци не само на гаджетата и приятелите си, но и на случайни хора - подарявал е над 100 коли на година! Такава звезда не се е раждала, Елвис е символ на щедрост. Вече 45 години го няма, но той е може би най-продаваната звезда и светът го боготвори. За мен е огромна чест, че се докоснах до всичко това и едва ли не се чувствам като част от фамилията - познавам се с жена му, с дъщеря му, леля му, пилотите му и всички те ме въведоха в тази магия. Присила дори все още ми изпраща поздравителни картички за Коледа.

- Живял си няколко години в Америка - каква е разликата между американките и българките и защо избра нашенка?
- Аз си избрах нашенка в Америка, а тази година с Мариела отбелязваме 25 години от сватбата ни, а на 1-ви август дъщеря ни стана на 12 години! На 18-ти август пък е моят рожден ден и отново се готвим да направим голям купон. Разликата между американките и българките е голяма - нашенките са си нашенки, разбираме си ги, докато онези са въздух под налягане и там има много простотия. В България все още е запазено достойнството, но опитвайки се да подражаваме на Запада, отиваме към дъното.

- Вярата опора ли е за теб в тези времена, в които живеем?
- Надявам се, че вече хората са разбрали, че съм един вярващ човек. Вярата е не само спасение, а основното и единствено нещо в днешни дни, защото човек само с вяра може да намери сили да продължи в това толкова объркано време. Всичко вече е блато и трябва да се молим да се намери достоен политик да ни извади от тук.

Нашият гост

Цветелин Атанасов стана известен като Цецо Елвиса, благодарение на перфектния начин, по който се превъплъщава в Краля на рока. Този талант му носи успехи и в Америка, където той печели международния конкурс за двойници на Елвис Пресли в Мемфис и грабва отличието за негов “Най-добър млад двойник”. Документални филми за Цецо са снимали английския Channel 4, както и немската тв Arte. Съдбата му е свързана с Елвис още от самото начало, защото при запознанството си, родителите му печелят конкурс за най-добре танцуваща двойка на песен на Краля на рока. Когато Цецо е на 9 години, баща му го изненадва с двоен албум “The best of Elvis”, който буквално го омагьосва и той започва да прави опити да имитира легендарния изпълнител. Цветелин има издаден албум с хитове на Елвис в нов аранжимент - “Спомен за Елвис.” Той притежава и благодарствено писмо от президента Бил Клинтън за приноса му в развитието на Българо-американските културни отношения. Турнето на Цецо Елвиса - “Viva Las Vegas” започва във Варна, след което продължава на 30-и август в Шумен, на 4 септември в Бургас, на 18-и септември в Добрич и на 28-и септември в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта