ЦЗПЗ: Надяваме се да се осигурят средства за ремонт на срутен таван в единствената Клиника по алергология у нас

Кадър от Youtube/ ЦЗПЗ

Сдружението "Център за защита правата в здравеопазването" (ЦЗПЗ) публикуваха на сайта си писмо, изпратено до здравните власти и пациентските организации, както и кратко видео илюстриращо щетите от срутилия се таван в единствената Клиника по алергология у нас.

Ето и целия текст на писмото:

Клиниката по Клинична алергология се помещава в сграда, която е Паметник на културата. Строена е през далечната 1898г. Била е клиника по уши-нос-гърло болести и в нея се е лекувал големият български поет Пейо Яворов след неуспешния опит да се самоубие.

В по-ново време е била Катедра по Биохимия, след което от 1971г. е Клиника и Катерда и по алергология. Сградата е масивна и с основи от каменна зидария. Тък като последният ремонт е правен през 1986г. на 18.08.2019 се срути тавана в един от лекарските кабинети. От съображение за сигурност със Заповед от Директора на УМБАЛ "Александровска" сградата бе затворена до извършване на ремонт.

Алергологичната клиника на УМБАЛ "александровска" е център за диагностика и лечение на алергичните болести в България - бронхиална астма, алергичния ринит, медикаментозната, хранителната алергия, острите алергични реакции към пчели и оси, остра анафилаксия. В някои области като хирургичната уртикария Клиниката е с международно признание в Европа и САЩ.

В нея годишно се лекуват 1400 - 1500 болни, а в консултативните кабинети преминават над 30 000 блни от цялата страна.

Клиниката по клинична алергология е единствена по рода си в шестте медицински университета в страната. В нея се извършва университетско преподаване по клинична алергология настуденти и специализация на лекари от цялата страна, научно-изследователска дейност от докторанти и преподаватели и амбулаторно и стационалрно лечение на алергично болни.

Решението на болницата за преместването на Клиниката в друга сграда след падането на тавана е безспорно правилно. Бихме желали обаче, това да бъде временно до извършване на основен ремонт на сградата. Надяваме се по този начин да бъде запазена исторически съществуващата сграда, както й предназначението й.

Налице са реални опасения и се очертават обективни рискове за обслужване на обема на пациенти от страната при постоянно дълговременно преместване.

В подкрепа на това твърдение са фактите, че съществуващата Клиника се разполага в 7 болнични стаи и 34 легла, детски сектор , УНГ сектор, 2 специализирани лаборатории за алергично изследване, кабинети за прегледи на болните от доболничната и блничната помощ, стая на дежурния лекар.

Както беше подчертано, това е единствената Клиника по алергология за цялата страна. Никак не е пресилено, че това е Алма Матер на алергологията в Бългатия.

Реална е опасността, че при преместването ще се намали диагностичния и лечебен капацитет на лекарите. Определено по-малкото помещения ще доведат до това.

Специалността "Клинична алергология" е много важна и актуална за пациентите. В момента всеки трети човек има някаква алергия. Цифрите за заболяванията са безспорно стряскащи. Световните прогнози сочат, че към 2025-2030 всеки втори от населението на земята ще е с алергично заболяване. В момента са диагностицирани 350 милиона болни от астма в света, от които около 700 хиляди в България , 600 милиона от алергичен ринит, а за България са над 1 милион.

Очевидна есветовната тенденция, че необходимите специализирани доболнични и болнични грижи за пациентите ще растат.

Надяваме се в обозрими срокове да бъде изготвен Архитектурен проект и се осигурят средства за извършване на основен ремонт на исторически съществуващата сграда като се запази нейното предназначение. Размерът им ще се уточни след изготвяне на Проекта и съответната страоителна документация.

Готови сме при необходимост да разкрием набирателна сметка за облекчаване на очакваното общо финансиране, като се ангажираме да пропагандираме идеята в медиите, както и сред пациентските организации.

Коментари

Задължително поле