Циганите не бият армията, те бият държавата

Пердашат наред - граждани, полицаи, военни. Но има и свестни между тях, защото работят и учат

Вероятно долните редове ще възмутят активистите от разните му там БХК-та и ще бъдат анатемосани. Но не ме интересува, единственото, пред което се прекланям е олтарът на истината. Цигани пребиха жестоко в пловдивското село Войводиново български ефрейтор, войник от бригада „Специални сили“, защото им направил забележа на пътя. За съжаление това не е поредният тежък криминален инцидент с мургави съграждани, за кой ли път, в поредната полицейска сводка. Това е цинично варварство. В случая циганите не бият армията, те бият държавата. Излишно е да обяснявам защо. Това е страшно и е показател за безпомощността на институциите, на които им плащаме заплатите. Знаете ли какви биха били последиците от аналогичен инцидент в САЩ, да речем, защото ходя там и съм бил свидетел. Ответните действия са светкавични и безкомпромисни. Но някой да е оспорил, че Америка не е люлка на демокрацията? Да не привеждам примери с други държави. Но нашите роми са европейци и са научили, че имат само права. Затова взеха да пердашат наред - обикновени хора, полиция, армия.

Ще ви разкажа истинска случка от соцгодините. Курсант от военното училище във Велико Търново бил в отпуск и вечерта изпращал приятелката си до дома й. Срещнали ги група цигани. Него го пребили, а нея – изнасилили. Прибрало се момчето през нощта в казармата и разказало на другите от ротата какво се е случило. Веднага на секундата бойците се втурнали към парка с бойната техника, някой дори скачали направо от прозорците. Запалили танковете и се насочили към циганската махала. На сутринта от катуна нямало и следа. Защо припомням това? Защото бяхме на косъм и във Войводиново да се повтори подобен сценарий в малко по друг вариант, но полицията реагира светкавично и не допусна ексцесии. Разбира се, гаранции, че балонът няма да се спука, никой не дава. Не сме застраховани от подобна трагедия в наши дни, защото и най-малката искра може да възпламени саморазправа, след като я няма твърдата ръка на институциите. Разбирате ли, не може една обществена група да се сегрегира, да не плаща данъци, ток, вода, да не праща децата си на училище, да няма никакви задължения, а да консумира само права. На това ли казваме европейска демокрация?

Познавам немалко роми, веднъж един ми каза: при бай Тошо беше добре, имахме работа, имаше и хляб. Така беше. Но нямаше милост за тези, които престъпваха закона. Тогава често ми се налагаше да ходя по Видинско. В селата там имаше много цигански махали. Живееха в къщи на по три етажа, каквито малко българи имаха. На 6 май, и за циганите е голям празник, във всеки ромски двор димише мощно чеверме. И никой не им завиждаше, защото се знаеше, че това благосъстояние е постигнато с труд, а не с кражби и плячкосване. Схващате ли разликата- преди и сега? Преди циганите бачкаха яко, сега бият военен, а кметовете мънкат, че течели процедури за незаконните им имоти (виж карето). Това е изходът. Трябва да се спазват законите, да се прилагат с цялата им тежест: събаряне на незаконните коптори и съд за побойниците. Да чукат камъни в някоя кариера. Не сме длъжни да ги храним в затвора за наша сметка. Все пак средно 1000 лв. струва месечната издръжка на държавата за една раирана пижама. Смятам, че това е правилният подход. Иначе саморазправата би била същото грозно деяние, както извършеното престъпление от двамата цигани. Трябва да призная, че има и свестни цигани, защото работят и учат. В кварталния магазин работят на каса, възпитани и вежливи хора са.

Ако ме питате, ще ви кажа честно, че съм скептичен у нас да възтържествува справедливостта. Просто защото циганите в България са електорат за всички управляващи партии без изключение. А не граждани, равноотговорни към полагащите им се права и вменените им задължения.

Проблемът, естествено има и друга страна. На изборите ние определяме в каква държава ще живеем. Рамо до рамо гласуваме с ромите за управниците ни, включително и на местно ниво. Градоначалници и кметове от всякакъв калибър яхат коня и с цигански гласове. На места с компактно мургаво население дори най-вече с техните. Не се ли получава омагьосан кръг? Незаконните гета са от десетилетия. Как кметът да ги махне, след като гледа към хоризонта на следващия си мандат. А той наднича от тъмната стаичка на мургавите секции. Кое най-много ме потресе при случая в Пловдивското село. Очевидка през сълзи разказа, че по време на побоя са преминавали много коли, но никой не е спрял да се притече на помощ. Мисля си, че тези, бездушните, които безучастно и страхливо са наблюдавали трагедията зад прозорците на автомобилите си, може да са следващите на мястото на войника. Не разбрахме ли най-сетне, че нашето бездушие подхранва опасно циганската наглост. Всъщност то е главният виновник за случилото се.

 

Гетото във Войводиново е точило ток десетилетия

Стана ясно, че всички ромски къщи в с. Войводиново са незаконни от поне 20 г. Издигнати без разрешение, без кадастрален план и за тях не са плащани данъци. Как тогава гетото е ползвало електроенергия, тъй като постройките са извън закона. Как тези призрачни къщи са прикачени към електропреносната система на държавата? Преди време получих съобщение, че за 10 стотинки неплатен ток, ще ми изключат бушона. Който не вярва, ще му покажа съобщението. А тук става дума за стотици роми, които десетилетия са живеели на муфта. Централната и местната власт чак сега се сетиха, че във Войводиново има нещо гнило, след като се проля кръв. Досега спаха.

Коментари

Задължително поле