Цигани с множество кражби са двамата издирвани за грабежа на картини

Георги Хаджиев

Търси се още едно произведение и пишеща машина, каза ст. инспектор Хаджиев

От ромски произход и с множество кражби са двамата души, които издирваме за кражбата на картини в София. Това каза пред журналисти директорът на СДВР ст. инспектор Георги Хаджиев във връзка с кражбата на ценни картини в София.

„По отношение на кражбата на картините на Владимир Димитров – Майстора, на 3 януари 2019 г. във Второ районно управление официално е постъпило заявление от наследника Павел Антонов, че чрез счупване на прозорец е проникнато на първия етаж в къща на бул. „Сливница“ 263.

Първоначално наследникът е завил липсата на 16 броя картини – 9 на Владимир Димитров – Майстора, 5 на Димитър Киров – ДиКиро, една на Вили Николов, една на неизвестен автор и портрет на Майстора. При повторен разпит на пострадалия бройката е редуцирана и се оказва, че картините на Майстора са 5, а 8 на ДиКиро“, обясни той. Ст. комисар Хаджиев обясни, че след това е изготвен общ план за действие за установяване на извършителите на кражбата.

„В ГД „Национална полиция“ тази сутрин постъпи оперативна информация относно местонахождението на картините, обект на престъплението“, добави той, като уточни, че са сформирани няколко екипа, които са предприели издирвателни мероприятия.

„На територията на столицата бяха извършени претърсвания и изземвания, на един от адресите бяха намерени 9 от картините на ул. „Златовръх“, две от тях в кв. „Хаджи Димитър“ – на този адрес е намерена сабята и цигулката. Една от тях беше предадена доброволно в Главната дирекция“, обясни той. „Извършителите са установени. В момента текат целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия за задържането на още две лица, които има съпричастност към престъплението“, каза още ст. комисар Хаджиев.

„Не мога да направя връзка, че има някакво свързващо звено между физическите извършители и тези, които са ги закупили, не са постъпили такива данни. Една картина и пишещата машина издирваме още. Хората, които издирваме са от ромски произход, активен криминален контингент по линия на кражбите“, поясни той.

 

Коментари

Задължително поле