ЦИК обърква изборния процес

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова и един от замовете ѝ - Росица Матева зарязаха българските избори и заминаха да наблюдават вота в Азербайджан.

Комисията не е предвидила електронно подаване на документи

Чакат шефката Камелия Нейкова и заместничката ѝ Росица Матева да се завърнат от Азербайджан, за да гледат документите на партиите

От ЦИК не бързат да проверяват документите

Като безпрецедентно объркване на изборния процес от ЦИК определи проф. Михаил Константинов действията на избирателната комисия. Повод за твърдението му е фактът, че ЦИК не е предвидила електронно подаване на документи за регистрация на партии и коалиции в изборите, както и че допусна в нарушение на собствените си правила вписване без час и номер на подадените от двете ДПС-та документи. Документите бяха приети едновременно и без ЦИК да издаде задължителния входящ номер. Така ЦИК наруши собствените си правила и хронограма и избяга от вменената ѝ от Изборния кодекс отговорност да бъде обективен, безпристрастен и преди всичко - независим орган, натоварен със задачата да организира изборния процес по буквата на закона.

“ЦИК на практика изядоха един ден от законоустановения срок, в който партиите трябва да се регистрират”, коментира през “Труд news” и професорът по конституционно право Пламен Киров. Той допусна, че на някоя от политическите формации, които искат да се регистрират, но имат пропуски в документите си може един ден да не и достигне за отстраняването на въпросните проблеми. “Създаде се прецедент, облагодетелстващ едни партии, на които ЦИК практически посвети един ден”, допълни проф. Киров. Според него комисията ще регистрира и двете ДПС-та. На същото мнение е и доцентът по конституционно право в СУ “Кл. Охридски” Наталия Киселова. Предстои детайлно разглеждане на внесените документи, но от ЦИК не бързат.

Днес се оказа, че комисията няма кворум и заседанието и започна с повече от час закъснение. Членове на ЦИК обясниха, че документите на двете ДПС-та ще бъдат разглеждани след като шефката на ЦИК Камелия Нейкова и заместник-председателят Росица Матева се завърнат от Азербайджан, където наблюдаваха честността на тамошните избори.

Според политически наблюдатели казус предстои и с регистрацията на БСП. Там към момента според регистъра на партиите в СГС Корнелия Нинова представлява БСП. В неделя обаче тя бе изключена от партията от Националния съвет. Заедно с нея бяха изключени и лицата, на които Нинова даде пълномощни - Георги Свиленски и Иван Ченчев. Свиленски коментира днес пред "Труд news", че ще събират подписи за регистрацията на БСП в ЦИК.

От близо седмица временният председател на партията, избран от пленум на БСП Атанас Зафиров също събира подписи за регистрация на коалиция БСП- Обединена левица. Той обясни, че чакат ВКС да се произнесе по обжалването на вписването му, направено от един от поддръжниците на Корнелия Нинова - Крум Дончев.

Според юристи обаче е напълно възможно, ако до 11септември съдът не заличи изключената от социалистическата партия Корнелия Нинова като председател на БСП, тя да внесе документи за регистрация на партията, а след това и листи с кандидат-депутати, написани от самата нея и обкръжението ѝ. Като парадокс обявиха юристи това, че законодателят не е предвидил ЦИК да иска решение на националния орган на партиите за регистрация на листите. Така всеки представляващ политическа формация може да регистрира каквито си иска листи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика