Ципрас във видеопослание за Преспанското споразумение: Превъзмогнахме страха и инерцията

Гръцкият премиер Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гражданите, в което изтъква, че е дошло време да се изнесат фактите за Преспанското споразумение с Македония и да се научи истината, съобщава Танюг.

Споразумението предвижда северната съседка на Гърция занапред да се нарича Република Северна Македония.

Във видеопосланието си, публикувано във фейсбук под заглавие "Истината за Преспанското споразумение", Алексис Ципрас заявява: "С Преспанското споразумение защитаваме нашата област Македония. Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мира и икономическия растеж.

Това споразумение е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите в балканския регион", подчертава Ципрас.

Видеопосланието включва и снимки от подписването на споразумението между Гърция и бившата югославска република Македония на 17 юни 2018 г., както и извадки от речта на гръцкия премиер в атинската концертна зала за това споразумение.

Нашите съседи различават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древното гръцко наследство. Чрез Преспанския договор признаваме гражданството, а не етническите групи. Няма да има иредентистки намеци в техните учебници. Те променят наименованията на паметници, инфраструктура и обществени места, заявява още гръцкият премиер.

 

Коментари

Задължително поле