Ципрас: В „Гугъл“ ще трябва да напишете „Северна Македония“, когато договорът бъде ратифициран

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е твърдо убеден, че Договорът от Преспа ще мине в гръцкия парламент. В телевизионно интервю той обясни, че за това има достатъчно депутати, но за мярката има одобрение и от гражданите, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.

„140 страни ги наричат Македония, сега ще ги наричат Северна Македония. За да намерите страната, в „Гугъл“ ще трябва да напишете „Северна Македония“, когато договорът бъде ратифициран. А той ще мине с право, защото и последният гражданин – разбирам чувствителността, реакциите и несъгласията – започва да схваща, че независимо от трудностите и проблемите, този договор е в полза на страната, той надгражда, дава й димика, а особено нашите съграждани от Северна Гърция разбират, че не може Македония, Солун, да стане икономическа столица на Балканите, когато е обърната с гръб към съседите“, заяви Ципрас.

По неговите думи, в решаващият момент в гръцкия парламент дори и върлият противник на Договора Панос Каменос ще бъде в дилема как да гласува, защото споразумението е в интерес на държавата. Ципрас смята, че мнозинството би било още по-голямо ако лидерът на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис позволи на своите депутати да гласуват по собствено желание.

В интервюто гръцкият премиер заяви, че не се притеснява от преднината на опозицията в последните анкети. Напротив, той очаква убедителна победа на СИРИЗА (Коалицията на радикалната левица) на изборите за европейски парламент през май, както и на парламентарните избори в страната, които, както подчерта той, ще се проведат през октомври 2019 година.

Коментари

Задължително поле