ЦРУ и МИ6 похвалиха нахлуването на Украйна в Русия

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Вкарали войната в “дома на руснаците”

Сега е моментът за постигане на мир, казва Олаф Шолц

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ заявиха, че нахлуването на Украйна в Русия е значително постижение, което би могло да промени начина, по който се възприема войната, предаде АП.

Ричард Мур, шефът на британската разузнавателна служба МИ-6, каза на организирана от в. “Файненшъл Таймс” проява в Лондон, че решението на Киев да превземе територия в руската Курска област е “типично дързък и смел ход от страна на украинците”. Мур изтъква, че офанзивата променя играта и е “вкарала войната в дома на обикновените руснаци”.

Заедно с Мур, на форума говори и директорът на американската служба ЦРУ Уилям Бърнс, който заяви, че офанзивата е постижение, което е показало уязвимостта на руската армия.

Бърнс предупреди за засилващите се и “проблемни” отношения в областта на отбраната между Русия, Китай, Иран и Северна Корея, които според него застрашават както Украйна, така и съюзниците на Запада в Близкия изток. Бърнс каза, че ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това. Той предупреди Иран да не доставя балистични ракети в Москва.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна и заяви, че той и Володимир Зеленски са разговаряли за необходимостта от нова конференция за мир, в която да участва и Русия.

Шолц е подложен на натиск в Германия, след като “Алтернатива за Германия” и утвърдилият се наскоро Съюз “Сара Вагенкнехт”, които са против военната помощ за Украйна, отбелязаха високи резултати на регионалните избори миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят