ЦСКА на бунт за тв правата

ЦСКА е изпратил ултимативно писмо до БФС, с което иска преразглеждане на договора за телевизионните права през новия сезон. Причината – четворен конфликт на интереси в контракта на централата с фирмата носител на правата - „Футбол Про Медия“. По тази причина „червените“ афишират намерение да сезират и УЕФА.

В своето писмо до БФС клубът твърди с данни от Търговския регистър, че Кирил Домусчиев управлява „Лудогорец“ като участник в Първа лига и Купата на България, държи телевизионните и рекламните права на първенството чрез своята фирма „Футбол Про Медия“, вече е собственик на излъчващата първенството „Нова Броудкастинг Груп“ и четвърто - член е на изпълнителния комитет на БФС.

Договорът за тв правата е подписан на 9 февруари 2015 година и важи за всички сезони до 2021-а.

„Четворният конфликт на интереси води до създаване на монополна позиция на едно лице в сферата на българското футболно първенство – пише в „червеното“ писмо. - С цел защитаване на интересите си ЦСКА ще предприеме действия по сезиране на компетентни за тази цел Европейски органи и УЕФА. С оглед на всичко изложено дотук, моля да уважите нашето желание за сключване на договор за предоставяне на телевизионните и рекламните права за футболните срещи, в които участва ЦСКА с друга телевизия, избрана от нас.“

Във въпросното писмо ЦСКА изказва и твърда готовност да поеме задължението да предоставя на договорна основа процент от постъпленията си на БФС и на другите футболни клубове, срещу които ЦСКА участва в мачовете от Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на България от сезон 2019/2020 г. занапред. „Червените“ не конкретизират коя телевизия е готова да излъчва мачовете им, но явно вече има предварителни сондажи по темата.

От ЦСКА отказаха коментар за „Труд“ на писмото като освен това нито отрекоха, нито потвърдиха, че по въпроса с телевизионните права вече е имало две срещи на най-високо ниво с вечния съперник „Левски“. Ако това е факт, е възможно за първи път в историята двата най-популярни български отбора да направят единен фронт в защита на своите икономически интереси. Публична тайна е, че мачове от родното първенство без тяхно участие няма как да генерират финансови приходи. Но новите собственици на клуба от „Герена“ явно внимателно ще прецизират позицията си и ще претеглят внимателно своите интереси.

В същото време стана ясно, че Би Ти Ви Ешкън ще излъчи пряко първия мач на ЦСКА от I квалифискационен кръг на Лига Европа срещу "Титоград" във вторник от 20,30 ч.

Коментари

Задължително поле