Църквата в Тешово крие сцени от българската история

“Свети Димитър” е построена през 1844 г.

Часовникът на камбанарията u показва точното време вече 75 г.

Не пропускайте още Лещен, Долен и Делчево

Определено си заслужава да изминете 25-те километра от Гоце Делчев до Тешово. Пътуването само по себе си също ще ви достави удоволствие, заради красивите гледки, които се разкриват пред очите. Изкачването до селцето, кацнало в подножието на планинския връх Свети Петър в Южен Пирин, разкрива след всеки завой все по-красива панорама. А на върха е кацнала и църквата “Свети Димитър”.

Храмът е построен през 1844 г. И е единственият, в който е изрисувана сцената как оттеглилият се от престола български цар Борис I си връща властта и ослепява първородния си син Владимир Расате.

Причината за жестокото наказание е, че след замонашването на цар Борис I синът му се опитал да отхвърли християнството като официална религия и да върне старата вяра. Затова и цар Борис I захвърля расото, поема временно управлението и заповядва да ослепят първородния му син. След което възкачва на престола сина си Симеон, останал в историята ни с прозвището Велики заради факта, че по време на управлението му

България разширява границите си на три морета и бележи невероятен културен разцвет.

Историческата сцена обаче не е единствената причина да отскочите до село Тешово и да посетите неговата уникална църква. Резбованият с птици, растения и ангели иконостас на храма може да се причисли към произведенията на Дебърската художествена школа. Иконите на него пък са едни от най-добрите произведения от епохата. Повечето са направени от банския зограф Димитър Молеров и могат да бъдат сравнени единствено с иконите в Рилския манастир.

[modula id="3171375"]

Интересен факт е, че трима от зографите на храма - Мино и синовете му Марко и Теофил са оставили по стените на храма и своите автопортрети.

В храма има и икона на светите братя Кирил и Методий, изработена от Димитър Неделчев от село Каракьой.

Женското отделение, в което се молели и присъствали на служба дамите от селото, е на втория етаж на църквата. То било добавено допълнително. Жените били скрити зад дървени решетки, за да не ги заглеждат мъжете, твърдят местните. От женското отделение можете да се качите и до камбанарията, за да се порадвате още веднъж на невероятната панорама.

Друга забележителност на църквата в Тешово е часовникът на камбанарията, изработен от братя Димитър, Георги и Атанас Димкови от Горно броди, което днес се намира на територията на Гърция.Той показва времето точно вече 75 г., а механизмът му е толкова сложен, че ако се развали едва ли ще може да бъде поправен отново. До църквата е залепено и читалището, в което любезна възрастна дама ще ви разкаже за миналото на селото.

За самата църква има и легенда, според която местните упоили османски държавник, който събирал от целия регион злато като данък към империята. В Тешово обаче успели да го напият и убият заедно с въоръжената му охрана. Труповете им изгорили, за да не се разчуе историята, а със откраднатото от турския държавник злато, построили църквата “Свети Димитър”.

 

 

Над 20 български филма са снимани в селото

Ковачевица помни Григор Вачков

Tук актьорът снима последния си филм - „Мера според мера“

Ковачевица още помни стъпките на българския актьор Григор Вачков. Именно тук актьорът снима последния си филм - “Мера според мера”. Заради живописните каменни къщи, тесни калдаръмени улички и възрожденска атмосфера село Ковачевица често е избирано за фон на български филми. Всъщност тук са снимани над 20 ленти, повечето с исторически сюжет, и затова и Ковачевица е наричана българският Холивуд.

Това име обаче, като че ли не подхожда на Ковачевица, защото в нея няма нищо изкуствено или фалшиво. Една част от каменните къщи са на по над 500 години, а останалата се строят по старите технологии.

Селото е българско още от основаването си. Според преданието, за да не бъдат помохамеданчени българи и техните семейства се изкачват високо в планината и така се ражда Ковачевица.

[modula id="3171350"]

Не пропускайте да разгледате църквата “Свети Никола”, която турските власти наредили да бъде вкопана в земята и построена в ниската част на селото. В началото на 20 век местните обаче построяват към нея четириетажна камбанария. И днес можете да се качите по стръмната є стълба и да погледнете част от Ковачевица в краката си. Селото е обявено и за архитектурен резерват.

Преди да стигнете Ковачевица обаче ще минете през Лещен, който също е известен с тесните си красиви улички и старите каменни къщи. Не пропускайте да се разходите и там. Интересен е фактът, че между двете села се намира село Горно Дряново. То е населено с помаци и е многолюдно. Докато преминавате с колата си край него освен животът, който кипи в селото ще ви направят впечатление типичните за етноса облекла, многото деца, и излезлите от преди десетилетия, като че ли с машина на времето, возила. Които често биват заменяни и от магарета или коне.

Докато сте в региона не пропускайте да посетите и другите две села, известни със запазените си традиционни къщи - Делчево и Долен.

 

 

Римският град Никополис ад Нестум приютил първоапостола

Свети Павел благословил водата на Огняново

Според легендата Свети Павел е благословил водата на Огняново и я е направил лечебна. Минералният извор в селото, известен с името Мирото, според местните лекува 100 вида заболявания. Той е с температура между 39 и 43 градуса и се е експлоатирал още в древността. Физико-химичният състав на водата е особено подходящ за лечение на болести опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

Но преданието за това, че лично свети Павел е превърнал водата в целебна, всъщност е подкрепено и с исторически доказателства. И те се коренят в руините на близкия римски град Никополид ад Нестум, който се намира между днешния Гоце Делчев и Огняново.

В посланието си до своя ученик Тит, който проповядва новата християнска вяра на остров Крит и в Далмация, първоапостол Павел го призовава “постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. А много историци са убедени, че става въпрос именно за Никополис ад Нестум, който се е издигал в долината между Пирин и Родопите.

Освен това градът се намира само на около 70 км от гръцкия град Филипи, в който първоапостол Павел покръства и първата християнка в Европа Лидия.

Всъщност Никополис е основан от римския император Траян, който по този начин искал да почете победата си над даките през 105-106 година след Христа. В него можете да видите руините на пощадените от вековете две християнски базилики, основите на публични сгради и съоръжения. Както и древните терми, в които още си личат огромната съблекалня (аподитериум), студеният басейн (фрлигидариум) и топлият - калдариум.

Коментари

Задължително поле