Чадърите скъпи, плажът мръсен

Въпреки че хотелите посрещат български и чужди туристи от 1 май, спасители на повечето ивици ще има чак от 1 юни.

Ивиците на родното море без спасители до 1 юни

Няма как да договорят намаляване на таксите без решение на новия парламент

Ръцете на кабинета са вързани

През лятото чадърите на плажа ще са скъпи, въпреки кризата и продължаващата сложна епидемиологична обстановка. А плажовете ще са мръсни и без спасители поне до 1 юни.

Причината за скъпите чадъри и шезлонги е, че подготвени промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма как да бъдат приети от новия парламент преди разпускането му. Те предвиждаха стопаните на плажовете по желание да могат да намалят цените за чадъри и шезлонги срещу плащане на по-малка концесионна такса или наем на хазната. Така някои стопани на ивиците можеше да намалят цените за ползване на плажни принадлежности.

След реакции на бизнеса вицепремиерът в оставка Марияна Николова обеща да се повтори миналогодишния модел - при който стопаните плащаха само 50 на сто от дължимото към държавата, но срещу задължение да предоставят чадъри и шезлонги на минимум два пъти по-ниска цена от предвидената в договорите.

Текстовете преминаха обществено обсъждане, но още не са внесени в Народното събрание, въпреки че летният туристически сезон вече е открит. Като от Министерство на туризма обясниха, че това не може да се случи, тъй като новите депутати са им забранили работата по всички видове концесионни процедури.

До необходимост от промяна на закона са стигна, след като изтече действието на текстове от Закона за извънредното положение. Именно чрез тях през 2020 г. беше разписано, че концесионерите дължат за миналата година най-много 50 на сто от договорените такси към държавата, а в замяна на това се задължават да намалят поне наполовина цените на плажните услуги.

Сега това обаче няма как да се случи, защото необходимите промени в закона може да станат реалност само с решение на парламента. Ръцете на кабинета в оставка са вързани. Не могат да бъдат променени текстовете на самите концесионни договори, нито пък да бъдат сключени временни анекси към тях, защото парламентът забрани на Министерски съвет да взима решения по отношение на концесионни договори.

Още през февруари Министерството на туризма проведе среща с временните стопани на ивиците и обсъди възможността отново да бъдат намалени концесионните такси за сметка на по-евтини чадъри и шезлонги. Повечето концесионери и наематели са декларирали писмено пред ведомството, че подкрепят подобна идея и са склонни да предложат чадъри и шезлонги на два пъти по-ниска цена, отколкото е предвидено при подписване на договорите. И при добро желание обаче сега те не могат да го направят, защото държавата няма как да намали размера на концесионните такси.

За сметка на скъпите чадъри, плажовете ще са мръсни и без спасители поне до 1 юни. От тогава влиза в сила задължението на концесионерите да поддържат плажовете, въпреки че официално туристическият сезон беше открит на 1 май. Според бизнеса държавата, като собственик на ивиците, не си е свършила работата, защото не е координирала различните срокове.

Всяка година хотелиерите предлагат изгодни цени в началото и в края на сезона. Но туристите, които се възползват от тях, плажуват без спасители до 1 юни и след 15 септември, а на някои ивици и след 1 септември.

Това е абсолютно недопустимо и е в ущърб на големите инвеститори, които поддържат персонал, влагат средства в реклама и продукт, а накрая заради мръсни ивици без спасители губят гости. Обезсмислят се усилията ни за удължаване на сезона извън периода юни-август, категорични бяха хотелиери от Слънчев бряг и Златни пясъци пред “Труд”.

Хотелиерите са притеснени

Още няма обявени цени

Хотелиерите са притеснени, че въпреки официалния старт на летния сезон, все още няма обявени цени на чадъри и шезлонги по морето. Концесионерите и наемателите изчакват до последно, за да преценят каква ще бъде стойността на плажните услуги според това дали държавата ще им постави изрично условие да ги намалят или не. Към момента само за ивиците, за които има договори за ползването им с туристически дружества, собственици на хотели, като тези в Свети Влас и Албена, са осигурени спасители, а самите плажове се поддържат. Именно затова от години инвеститорите в места за настаняване предлагат плажовете да се поддържат и стопанисват или от общините, или от местните структури на хотелиерите, които мислят основно за интереса на туристите.

Концесионери преотстъпват части от ивиците на по-висока цена

БХРА: Шезлонгите трябва да са безплатни

Политическата криза засегна бранша

Ваканционният туризъм е обречен без безплатни или евтини чадъри и шезлонги, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев.

Чадърите и шезлонгите на плажовете трябва да са безплатни за гостите на местата за настаняване в курортите, а за всички останали - да са на символични цени. Това е категоричен председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Според него и членовете на ръководената от него организация, държавата е собственик на плажовете и именно тя трябва да поеме отговорност за ситуацията. Хотелиерите инвестират в персонал, продукт и реклама, въпреки невероятно тежките условия и фактът, че са представители на единствения тежко пострадал от кризата сектор, който не беше компенсиран с целева финансова помощ. Туристите идват основно заради слънцето и морето и колкото и да е важно качеството на хотелската услуга, не тя е водеща за избора им, обясни Щерев. Хотелиерите са заложници и основни потърпевши от настоящата политическа криза и заради партийни спорове шезлонгите и чадърите това лято ще са скъпи, а ивиците непочистени поне до 1 юни. Това е абсолютно недопустимо, подчерта Щерев.

И допълни, че и хотелиери, и концесионери имат интерес да предлагат качествени услуги, но нарочно са били противопоставяни от държавата чрез предходния министър на туризма Николина Ангелкова. В крайна сметка държавата като собственик е тази, която е решила да ползва “посредници” за ивиците, в лицето на концесионерите, които впоследствие отдават под наем на драстично по-високи цени плажовете на хотелиерите, които искат да осигурят комфорта на своите гости, подчерта Щерев. При това без да осигури ниски цени и период на експлоатация, съизмерим със стратегията за удължаване на летния сезон, допълни той.

Според председателя на БХРА в тази кризисна година и много лошият и труден сезон, който се очертава, без безплатни чадъри и шезлонги на морето ваканционният туризъм е обречен. Ситуацията е трагична, защото хотелиерите дори не могат да си калкулират цените на плажната сянка в пакетите, които продават на туристите, тъй като при вече започнал летен сезон никой не знае колко струва тя, обясни Щерев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм