Чака ни шоково нарастване на цените

Максимум 14 ст./км да плащат за преминаване по платените пътища, настояват превозвачи.

Автобусните билети ще поскъпнат с 10 до 30 на сто, горивата с 4 ст.

У нас ще се плаща за 55% от пътищата

Шоково нарастване на цените ни очаква след въвеждане на тол системата, заявиха представители на най-големите транспортни сдружения. Бизнесът е категоричен, че предвидените такси за ползване на пътната мрежа са най-високите в Европа, тъй като у нас ще се плаща за 55% от пътищата, а в ЕС обхватът е до 10%. Превозвачите настояват тол таксите да са между 7 ст и 14 ст на км.

Автобусните билети ще поскъпнат от 10 до 30 на сто, като най-засегнати ще бъдат хората в отдалечените райони, каза Васил Пиронков от АЕБТРИ. У нас най-много са камионите от категория Евро 3 и 4. Ако досега сме купували винетка от 1300 лв. за камион, който зарежда всеки ден големите търговски вериги, сега разходите ще бъдат 117 хил. лв. за година, обясни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. Курсовете ще поскъпнат почти двойно, защото към разходите от 66 ст на км за гориво ще се добавят 75 ст за тол такса, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Така ще караме все едно купуваме горивото за 4 лв./л, допълни той. Горивата пък ще поскъпнат с 3-4 ст./л, заяви председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Превозвачите призоваха да бъде отложена тол системата. Те са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов, като са готови и за протести.

Коментари

Задължително поле