Чапа гостува във Варна с "Полъх от крило на муза"

Чапа

Изложба "Полет от крило на муза" на проф. Георги Чапкънов - Чапа, е коледният дар на Градската художествена галерия за варненци. Експозицията, която ще остане в града до 5 януари, включва малка пластика, живопис, рисунки и графики на големия художник.

"За твореца е важно да не се излага пред себе си, пък от другите - кой както го разбере. Никога не съм се отричал от свои работи", каза преди откриването на изложбата проф. Чапкънов.

Той допълни, че предпочита старите класически изразни средства, които са неговото откровение към публиката. "Не съм за този комерсиален свят", призна авторът и горчиво коментира: "В момента в тази държава освен политиката друго важно няма." Силното присъствие на библейски мотиви в "Полет от крило на муза" Чапа обясни с желанието си да пресъздава вечни теми през своя поглед и своите изживявания - уникално, както никой друг преди не го е правил.

Професорът добави, че винаги е искал да сътвори  илюстрации към Новия завет, но едва ли ще успее да реализира тази своя мечта.

Паралелно с изложбата във Варна тръгва разпространението на голямоформатен албум с творби на проф. Чапкънов, в който са включени 239 илюстрации и 96 фотографии.

Коментари

Задължително поле