ЕК със съвети към бизнеса как да се подготви за Брекзит

Министри тачат Николай Хайтов

Прокуратурата обвини 60-годишния шофьор, карал автобус пиян

Груевски във фейсбук: Продължава политическото преследване срещу мен

Министър Ангелкова в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация България е страна партньор на 41-ия Белградски панаир на туризма

Взломиха магазин за компютри и телефони в Търговище Ударът е извършен за секунди от професионалисти

България и Македония ще честват заедно цар Самуил

Фандъкова стана „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет (СНИМКИ) 21 млн.лв. дава Столичната община за здраве

Столичните социалисти ще отбележат Деня на защитника на Отечеството

Великобритания отбелязва напредък в преговорите с ЕС, заяви говорител на Мей

5 г. затвор за източени дебитни карти

Кметът на Бургас представи нови специалности в гимназиите пред бизнеса Ремонт на самолети и електрически автомобили

ЦИК: Продължаваме подготовката за евроизборите Нашият състав също започна два месеца преди предходния вот, припомни говорителят Камелия Нейкова

Осъдиха стриптийзьорка, обрала немски турист

Грешник за „Левски“ свири дербито

Частната компания „Национални Архиви“ сключи договор с УниБИТ Целта е сътрудничество в образованието и обмен на опит и кадри

Българската частна компания за цялостно управление на документи и информация „Национални Архиви“ и Университетът по библиотекознание и информационни технологии подписаха рамков договор за сътрудничество. Целта е студентите на университета да намерят практика в областта, в която се обучават, разказа пред „Труд“ мениджърът „Комуникации и Маркетинг“ на компанията Елена Мена.

Договорът е подписан от управителя Карлос Мена и проф. д.ик.н. Стоян Денчев – ректорът на УниБИТ, като съвместната дейност между тях е започнала неформално в края на миналата година.

„От бюрото по труда се свързаха с нас, тъй като услугите по архивиране, дигитализация и управление на документите, които предоставяме, са тясно свързани с изучаваните от студентите дисциплини по документалистика и архивистика. Идеята бе да запознаем студентите какво всъщност ние правим и как те практически биха могли да осъществят това, което учат“, обясни Елена Мена.

През октомври м.г. екип от „Национални Архиви“ посетил УниБИТ, където изнесъл презентация, на която освен студентите, присъствали и представители на Държавна агенция „Архиви“, Висшият председател на ГУА и ръководителят на катедрата по “Архивно-документално наследство и културономия”.
По-късно се осъществили още няколко срещи с Факултета по информационни технологии – на учебни презентации и посещение на архивохранилището на „Национални Архиви“.

Компанията е основана през 2006 г., като в началото за нея работят трима души, а към днешна дата броят им е 33-ма. Офисите й се намират в София, а архивохранилището ѝ в село Равно поле. „Национални Архиви“ са ISO – сертфицирани по интегрирания стандарт 27001:9001 за информационна сигурност и управление на качеството в областта на архивното дело. Също така с оглед да отговоря на новия регламент от ЕС по GDPR, са направили тестовете по киберсигурност, както и GAP анализ.

Основната насока в работата на компанията е сигурното съхранение и дигитализацията на документи. „Помагаме на фирмите да систематизират информацията си. Поемаме цялостното управление на документацията на една фирма. По специфични параметри я завеждаме в собствения ни софтуер. По този начин клиентите ни намират документа си с два клика, независимо дали той е от преди месец, или от преди 10 години. Така ускоряваме достъпа до информация, за да разполагат с нея в точния момент“, допълни Елена Мена.

В електронния архив клиентите имат строго ниво на достъп до документите си, след като те вече са обработени и дигитализирани. “Дигитализираме милиони документи годишно. Те се съхраняват в два склада с обща площ от над 3500 квадратни метра, представляваши над 50 хил. линейни метри като в тях преобладава финансово-счетоводната документация.”

В компанията вече работят трима служители от УниБИТ. „Единият започна докато все още учеше, това е системният ни администратор. Момиче, което започна работа при нас, впоследствие записа в УниБИТ „Документалистика и архивистика“. Друга колежка, която започна работа при нас, е завършила бакалавърска степен в университета преди време, а сега желае отново да запише там, този път магистратура.“, разказа Елена Мена.

По думите й силата на младите хора е, че са толкова ентусиазирани и толкова свежи идеи кипят в главите им, че връзката с тях трябва да бъде двупосочна.

Планове

Сред планове на служителите в „Национални Архиви“ е да се доразработи и внедри изкуствен интелект, който автоматично да въвежда данни, също така да се разширят предоставяните от услуги, т.е. да се създаде автоматизация на процесите.

„И така едновременно да създадем и нови работни места.“

„Архивистиката наистина е една жива материя, това не са само едни документи, които се съхраняват някъде“, коментира мениджърът в „Национални Архиви“ Елена Мена.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.