Частна фирма иска 2,2 млн. евро от Община Пловдив за терен от 5,6 дка край площад „Централен”

Комисия от общински съветници намалила двойно финансовите претенции на собственика след 4-месечни преговори

Община Пловдив трябва да плати 2,2 млн. евро без ДДС на фирма „Младост Алфа” ЕООД, за да си върне терен от 5634 квадратни метра край площад „Централен” – разкопките на Античния форум между Централна поща, паркинга на хотел „Рамада Тримонциум” и бул. „Цар Борис Трети Обединител”. Той беше продаден на частни инвеститори още по време на управлението на кмета д-р Иван Чомаков за 1,2 млн. лв.

Това стана ясно по време на сесията на местния парламент във вторник от доклада на временна комисия с председател Георги Колев, общински съветник от Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, която повече от 4 месеца води преговори с управителя на частната фирма Цветан Маринов, тъй като въпросният имот попада в проекта за нова визия на централната градска част.

Първоначално продавачът поискал 4 109 700 евро, а след това решил да направи близо 10% отстъпка и бил готов да се раздели с емблематичния, но запустял терен срещу 3,7 млн. евро без ДДС. След тежки преговори, продължили повече от 4 месеца, назначената с решение на ОбС-Пловдив от декември 2016 г. комисия е успяла да свали цената до 2,2 млн. евро с възможност тази сума да се плати на части в различни бюджетни години. От „Младост Алфа” ЕООД, която е на 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг ГМБХ", обаче са категорични, че това е крайната цена и няма да отстъпят от нея дори и с един евроцент, става ясно още от доклада на комисията, който бе приет от пловдивския парламент с 32 гласа ”за”, 9 „въздържали се” и 3 „против”.

unnamed-11Тепърва обаче Общинският съвет трябва да решава какви последващи действия ще предприеме по този казус, след като окончателно е пропаднал варианта за бартер и размяна на тези 5,6 дка в сърцето на Пловдив срещу общински терен на „Пещерско шосе”, който се обсъждаше и бе актуален през 2015 г. През 2014 г. теренът с разкопките на Античния форум дори се появи в сайт за продажба на имоти, но до сделка тогава не се стигна, припомнят от градската управа.

Според проекта на португалската фирма „ФОРА” за „съживяване и обновяване” на пространството около площад „Централен”, чиято нова визия трябва да е факт до края на 2018 г., на мястото на сегашния частен терен от 5634 кв.м се предвижва изграждане на  културно-информационен и търговски център „Форум”, офиси, магазини, ресторанти и 296 паркоместа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони