ЧЕЗ напуска България, Румъния, Турция и Полша

ЧЕЗ постепенно спря разширяването си на Балканите през последните години.

Групата се концентрира върху пазара в Чехия

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Това заяви генералният директор на компанията Даниел Бенеш. Целта ни е да се концентрираме върху пазара в Чехия, обясни той, цитиран от Аджерпрес.

“В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата”, каза още Бенеш.

По думите му продажбата на тези активи би донесла на компанията “десетки милиарди крони”. Той напомни, че ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си печалба до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в периода 2024-2025 г. от 49,5 милиарда крони през 2018 г. Акционерите в ЧЕЗ, в която държавата притежава 70%, ще гласуват за новата стратегия на 26 юни. Тя ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти, както и върху модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги в Чехия и съседните страни.

В България компанията вече води преговори с българската “Еврохолд” за продажба на активите си.

Коментари

Задължително поле