Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Черно море е тясно за военни действия (обзор) Пускат ферибот Бургас – Новоросийск

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев бе посрещнат от българския министър-председател Бойко Борисов с официална церемония и гвардейска част пред Паметника на Незнайния войн в София. Снимки: Пламен Стоименов и Цветан Томчев

Изтребители винаги ще дойдат, важно е да дойде газ и да работят електроцентралите, каза руският премиер

Искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи, то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговора с руския си колега Дмитрий Медведев в Министерски съвет.

Русофили посрещнаха руския премиер Дмитрий Медведев с плакати и знамена.

Точно в 14,30 часа председателят на правителството на Руската федерация бе посрещнат от българския министър-председател с официална церемония и гвардейска част пред Паметника на Незнайния войн в София. Веднага след поднасянето на венец на мемориала, двамата се отправиха към „Дондуков” 1.

„Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време – време, в което надпреварата за въоръжението надминава това, което беше по времето на Студената война”, посочи Борисов след разговора на четири очи: ”Приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение”.

Борисов обяви, че страната ни ще участва в „газопреноса, защото ни се полага”. ”Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия (ЕК). Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както ”Северен поток 1” и ”Северен поток 2” се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство”, категоричен бе премиерът. И припомни, че „Южен поток”, от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра”. „За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток” ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради”, заяви преди това Медведев.

Брониран автомобил беше докаран специално от Русия за премиера Дмитрий Медведев.

„Понесохме големи щети, особено „Газпром” – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан” – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава?”, каза българският премиер. И още: „Ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята”.

Борисов обяви, че през юли започва строежа на тръбите за терминала с Гърция. „Що се касае до АЕЦ „Белене” – пак го поставяме само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом” казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи”, заяви Борисов. В отговор Медведев заключи: ”Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом” има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ”.

В Гранитна зала бяха подписани двустранни споразумения в областта на социалната политика и туризма.
Дмитрий Медведев бе приет и от президента Румен Радев.

Днес Борисов и Медведев ще открият българо-руски туристически форум. „По темата туризъм ще говорим за ферибот „Бургас – Новоросийск” и за полицейското сътрудничество във връзка с голямата численост на руски туристи; хора от Руската федерация, които имат жилища тука, така че да имаме в чисто битово отношение тези възможности”, анонсира събитието българският министър-председател.

 

В 59 руски града ще издават визи за България

Документи вече ще могат да получат в Сочи, Сибир и Кавказ

Подписан е договор с външна компания

Наталия Малчева, Труд

Три пъти се увеличава броят на руските градове, в които ще се издават български визи. Досега местата за получаване на документи бяха 20, вече ще са 59. Това става възможно, благодарение на подписан договор от външно министерство с компанията „Ви Еф Ес Глобул”, която е доставчик на визови услуги. Предстои 39-те нови центрове да заработят.

Увеличаването на визовите центрове ще намали разходите на бъдещите туристи и ще им спести време за пътуване. През миналата година са подадени 180 000 заявления за посещения у нас, като в това число обаче не влиза броят на издадените многократни визи, уточниха от външно министерство.

Ето и пълният списък на руските градове, в които ще бъдат издавани визи за България – Москва, Санкт Петербург, Псков, Кингисеп, Ивангород, Нижни Новгород, Казан, Екатеринбург, Краснодар, Велики Новгород, Ростов на Дон, Воронеж, Самара, Новосибирск, Калининград, Саратов, Уфа, Перм, Вологда, Смоленск, Хабаровск, Новоросийск, Иркутск, Владивосток, Красноярск, Омск, Петрозаводск, Мурманск, Архангелск, Челябинск, Виборг, Тюмен, Сургут, Волгоград, Пятигорск,Череповец, Владимир, Барнаул, Белгород, Брянск, Махачкала, Саранск, Тула, Рязан, Томск, Чита, Иваново, Калуга, Новокузнецк, Киров, Сочи, Курган, Курск, Липецк, Оренбург, Пенза, Ижевск и Уляновск.

 

На 7 март отварят офертите за „Турски поток“

По предварителни разчети ще са необходими 2,8 млрд. лв.

Продължението на “Турски поток” през България стои на дневен ред в българо-руските отношения. В началото на годината руският президент Владимир Путин обяви, че един от вариантите за продължаване на газопровода в европейско направление е по маршрута България – Сърбия – Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен.

Продължението на газопровода през нашата страна се очаква да струва 2,8 млрд. лв. без ДДС, като плановете са изграждането на трасето да приключи до края на 2019 г., тъй като от 1 януари следващата година ”Булгартрансгаз” трябва да започне да вкарва у нас 16,85 млрд. куб. м от втората тръба на ”Турски поток” и да транзитира до Сърбия 10,5 млрд. куб. м.

„Булгартрансгаз” вече обяви поръчка за проектиране, строителство и доставка на материали за газопровод между турската и сръбската граница на България. След като търгът беше блокиран заради жалба от ”Атоменергоремонт”, дружеството удължи срока за подаване на оферти. Сега крайният срок е до 6 март, а на 7 март те трябва да бъдат отворени.

Междувременно руската държавна компания ”Газпром” обяви, че ще строи самостоятелно газопровода в Сърбия, проектиран да пренася газ от българската до унгарската граница като продължение на проекта ”Турски поток”.

Причината е, че в Сърбия не действат правилата на ЕС за Третия енергиен пакет, поради което ”Газпром” може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата, както и да бъде собственик на пренасяното по нея гориво.

 

Сметки

Печалбата ни от проекта ще бъде над 4,3 млрд. лв.

Първите доставки до България на газ по „Турски поток” се очакват през 2020 г. Предварителни разчети на енергийното министерство показват, че печалбата ни от преминаване на „Турски поток” през България за 20 години ще бъде над 4,3 млрд. лв.

Инфраструктурното обезпечаване на “Турски поток” у нас изисква да се изградят първите 11 км от турската граница на българска територия до компресорна станция „Странджа”. Отделно има налична инфраструктура от 151 км, която може да бъде използвана, но трябва да бъдат изградени още 484 км до българо-сръбската граница. Това е нова част от инфраструктурата и трябва да бъде изградена заедно с две компресорни станции. Необходимите средства ще бъдат инвестирани от българския оператор ”Булгартрансгаз” при стриктно спазване на закона за обществените поръчки. Плановете на ”Газпром” са доставките през „Турски поток” за България и Сърбия да започнат в началото на 2020 г., а до Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. Т. нар. втора тръба на ”Турски поток” повтаря на практика маршрута на ”Южен поток”, който Европейският съюз замрази през 2014 г.

 

Ройтерс акцентира върху газопровода

Световни медии цитират интервюто в „Труд“

Украйна – централна тема за руските агенции

Интервюто на Дмитрий Медведев за в. „Труд” бе публикувано и на интернет страницата на руското правителство – на руски и английски език.

Русия все още избира между вариантите за продължение на „Турски поток”, пише Ройтерс, цитирайки интервюто на руския премиер Дмитрий Медведев, което той даде ексклузивно за в. „Труд” в навечерието на днешното си пристигане на визита в София.

Ройтерс отбелязва и думите на Медведев, че бъдещето на продължението на газопровода зависи от интереса на други държави и стъпките, които те предприемат.

Проектът „Турски поток” е акцент и в много от руските агенции, които цитират интервюто в „Труд”. „Медведев: За продължението на „Турски поток” през България са нужни твърди гаранции от ЕС”, посочва ТАСС. „Медведев каза от какво ще зависи маршрутът на „Турски поток”, съобщава в. „Комерсант”, посочвайки, че според руския премиер Москва вижда усилията на партньорите тръбата да мине през тяхна територия.

Друга голяма тема от интервюто, върху която акцентират руските медии, е Украйна. „Предизборната кампания в Украйна е мръсна и ни кара да подозираме най-лошото”, цитира ТАСС Медведев. „Украйна отвлича вниманието от провалите във вътрешната си политика”, пише „Росийская газета”, а „Газета.ру” се спира върху твърдението на руския премиер, че „има нарушения в предизборната кампания в Украйна”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Черното море,
  хич не е добре,
  эа овчето тесно дупе,

  А са ви напнали,
  а гъэа раэкъсали
  УРААА

  / другарят Вълчо эанае
  най-добре кого да иэяде/

 2. Черното море,
  хич не е добре,
  эа овчето тесно дупе,

  А са ви напнали,
  а гъэа раэкъсали
  УРААА

  / другарят Вълчо энае
  най-добре кого да иэяде/

 3. Но България е широка и затва бокича ще клекне и разположи и бази и ракети, че и нюк, за да угоди на безродните чифути и крадци от атлантическия клуб.

 4. И както винаги, на бат’бочко другите са му виновни!!! Но той е велик патрЕот, „ша упрай рабутата“!!!!!!

 5. Стареца Боко се е просто един простак , мъчещ се да манипулира елементарно простият герберски електорат от цигани !
  След като лично той не успя да защити подписаният проект за Южен поток и се продаде на старците джендъри и педо/фили в Брюксел сега други са му виновни , че не изпълни този договор !
  Сега вече Турски поток е налице и всичко е минало , вместо да транзитираме газ и за Турция , се молим да ни дадат оттам ! Да достигнем пак някак 15 милиарда кубика , вместо 60-те които щяхме да транзитираме през нас за всички наоколо и да държим контрола .
  Сега сме никой !
  Дебелашката му селска шега , че с купуването на 8 американски щайги хвърчилки , ще ставаме сила беше изгледана от Медведев с явна насмешка , явно затвърди убеждението му , че този дебел старец мутра си е типичен балкански деб*ил !
  Бих се замислил на тяхно място , дали си заслужава риска да правят каквото и да е тук с подобно управление на европед/ераси , продали и последната си част от вмири/саните си задници на Брюксел и ЦРУ !

 6. Бибитко се хвалеше 2015 година, че е спрял енергийните проекти с Русия, за да докаже колко е лоялен на началниците си от САЩ. Вярвате ли му сега, аз не, защото утре ще запее друга песен, защото за него е важен само собствения му -г-ъ-з-, който има да спасява след толкова брутално крадене на милиарди левове и евро. Друга е темата, че заради неговата алчност и алчността на шайката му, българина живее по бедно и мизерно от африканците от третия свят.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.