Честно ли лъжат политиците 

“Да не забравяме, че вече всички сме политици, включително и аз, и Тошко, а политиците казват едно, а правят друго”.

Това откровение на адвокат Хаджигенов (сега депутат от партията “Изправи се, мутри вън”) хвърли в размисъл зрителите на Нова телевизия вчера заранта. То прозвуча по повод на чутото от парламентарната трибуна по-рано изявление на сценариста Тошко Йорданов (сега депутат и той, но от “Има такъв народ”) - изявление, което тв водещият разчете като показателно за евентуалното формиране на правителство и близкото бъдеще на България.

“Политиците казват едно, а правят друго”. Бре, да му се не види! Излиза, че човек и честен да е, като мине в класата на политиците, почва да лъже на поразия! То си е така. И ние като публика сме я гледали тая трагикомедия с години - но друго си е някой от изпълнителите на главните роли да ни обясни какво е зад кулисите.

Нима политиката не е нищо друго, освен изкуството на умишлената лъжа? Този въпрос не е от вчера - задал го е Волтер още през 1717 г. в епохата на Просвещението. Три века са минали оттогава, а отговорът не е ясен, що се отнася до Франция. Относно България обаче, той е по-скоро “да” - поне за периода на прехода - от началото му, та досега... Но! Не е задължително винаги да е така. Предстои да видим ще има ли промяна оттук нататък.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари