Четиримата заподозрени за атентата в Барселона са убити

Заподозрените за терористичното нападение в Барселона са ликвидирани, съобщи испанският вестник "Ел Паис". По данни на изданието Муса Укабир, Саид Ала и Мохамед Хичам са били убити при операцията в Камбрилс в нощта срещу петък, когато полицията предотврати друго терористично нападение. Изданието твърди, че и четвъртият заподозрян - Юнес Абуякуб, също е мъртъв. Самоличността на четиримата е потвърдена. Те са с марокански произход и идват от малкото градче Рипол, недалеч от границата с Франция.

При терористичното нападение в Барселона загинаха 13 души. Една жена почина от раните си след последвалата атака в Камбрилс. Ранените от двата атентата са около 130, сред които граждани на 34 държави.

Атентаторите са подготвяли много по-сериозно нападение, но плановете им са били осуетени, потвърди вчера Пере Солер от полицията на Каталуния. Думите му се потвърждават от разкритието, че при огледа на разрушената къща в Алканар са намерени следи от взривно вещество, използвано за терористични атаки на "Ислямска държава".

По информация на ТАСС, която се позовава на вестник "Ел Паис", е открит трипероксид ацетон - вещество, което се съдържа в устройствата, използвани при други атентати на джихадистите в Европа. Според изданието това потвърждава, че се е водила подготовка за още по-мащабни терористични актове.

Междувременно полицията се намеси снощи, за да овладее напрежение, възникнало между протестиращи групи в Барселона. Служителите на реда разпръснаха десетки крайнодесни, след като ги разделиха от стотици контрадемонстранти на мястото на възпоменание за жертвите на терористичната атака от четвърък вечерта. Крайнодесните държаха плакати с надписи "Защитете Европа" и "Спрете ислямизацията на Европа", а противниците им ги обвиняваха, че са фашисти и скандираха мотото на републиканците от времето на испанската гражданска война - "Няма да преминете".

Коментари

Задължително поле