Четирима души са арестувани за побой и изнудване на деца в Плевен

Снимка: Архив

Районна прокуратура – гр. Плевен задържа под стража четири лица от гр. Плевен за извършено от тях престъпление изнудване на непълнолетни лица. Това съобщиха от прокуратурата, след като преди дни бе подаден сигнал за системния тормоз.

В хода на проведеното разследване, по образуваното в Районна прокуратура – гр. Плевен досъдебно производство за престъпление по чл. 214, ал.1 от НК са събрани достатъчно доказателства относно самоличността на извършителите на престъплението изнудване. Това са четири лица от гр. Плевен: В.К. на 20 г.; И.М. на 19 г.; Г.К. на 24 г. и М. К. на 19 г. Четиримата са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания в Районен съд – гр. Плевен за вземане по отношение на обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", допълват от прокуратурата.

Досъдебното производство беше образувано на 05.03.2019 г. в Районна прокуратура – гр. Плевен по постъпил сигнал за осъществяван системен тормоз над непълнолетни лица – ученици от плевенски училища. Първоначално събраната информация навеждаше, че деянието е извършено също от ненавършили пълнолетие лица, но събраните в хода на разследването доказателства установяват, че и четиримата участници в престъпленията са пълнолетни. Ако извършеното от тях престъпление бъде доказано по категоричен начин и те бъдат осъдени, НК на РБ предвижда наказание "Лишаване от свобода" от една до шест години, "глоба" от 1000 до 3000 лв. и конфискация на 1/2 от имуществото на извършителя.

Разследването по досъдебното производство продължава.

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова внесе и малко повече яснота относно това в какво се е изразявал тормозът.

"Вземали са джобните им пари, децата са били подложени на изключителен тормоз и стрес. Нанасяли са им телесни наранявания, заплашвали са ги, че ще бъдат пребити, убити, преджобвали са ги и това е ежедневно.

Първоначалната информация бе, че са непълнолетни, но се оказа, че са пълнолетни, не са криминално проявени", заяви Арнаудова.

Коментари

Задължително поле