Четири са жертвите при земетресението в Мианмар

Властите в Мианмар са потвърдили, че има четири жертви вследствие на земетресението, ударило страната в сряда, пише вестник Myanmar Times.

Властите също така съобщават и за 68 разрушени ступи и пагоди. „Някои известни пагоди са били повредени по време на земетресението“, отбеляза полицейски служител, допълвайки, че някои от разрушенията в основните туристически дестинации са били „сериозни“.

От Геологическата топографска служба на САЩ са съобщили, че влиянието на трусовете ще бъде „сравнително локализирано“, но са подчертали, че много от сгради в този район са „изключително уязвими“ при подобни природни бедствия.

Епицентърът е бил в близост до град Чаук, около 30 километра южно от Баган, който е най-известният археологически обект и дом на повече от 2 500 будистки паметници.

Земетресението е било усетено и в съседните на Мианмар държави. Властите в Индия са преустановили работата на метрото заради страхове от повторни трусове. А поне 20 души са били ранени в Бангладеш, докато панирани работници са се опитвали да напуснат сграда в индустриалната зона Савар, влизаща в състава на окръга на Дака.

Земетресенията са сравнително често явление в Мианмар, но от 2012 г. не е имало силни такива.

Последното голямо земетресение е регистрирано през април, като е причинило незначителни щети и при него е нямало пострадали хора.

Коментари

Задължително поле