Чешкият вицепремиер заплаши да изгони всички руски дипломати от Прага

Първият вицепремиер на Чешката република и вътрешен министър, изпълняващ длъжността министър на външните работи Ян Хамачек допусна възможността за изгонване на всички руски дипломати от Прага. Той публикува съответното съобщение на страницата си във „Фейсбук“, коментирайки експулсирането на 20 служители на чешкото посолство в Москва, предава TACC.

"Очаквах малко по-различна реакция от руска страна, но добрe. Трябва да разпределим на етапи (отговора на Прага на обвиненията срещу Русия за експлозиите в село Върбетице). Днес дойде редът на „Росатом“, от което те няма да са доволни. Трябва да се консултираме за допълнителни варианти. Готов съм на всичко - и да изградим отношения (с Русия) от нулата. Това означава, че ще изпратим всички (руски дипломати) вкъщи. "

По-рано във вторник, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш определи експулсирането на служители на посолството в Москва "недопустимо и неприемливо". Той отбеляза, че в Прага подготвят "по-нататъшни стъпки" към Руската федерация. На свой ред Хамачек призова ЕС и НАТО да проявят солидарност с Чехия и да изгонят руски дипломати.

Според чешкото външно министерство от вторник персоналът на руското посолство в републиката се състои от 27 дипломати и 67 технически служители, а чешкият в Руската федерация се състои от петима дипломати и 19 технически служители. Комисията по отбрана на Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент призова правителството да направи броя на служителите в двете дипломатически мисии равен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа